Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2012. 09. 03.

Hófehérke

Ez nem mese, hanem a valóság: a húslevesben főtt zöldségek nem mindig aratnak osztatlan sikert. Érdemes kicsit átfazonírozni őket, például zöldségpürévé. A nem túl bizalomgerjesztő külső finom belsőt takar.



Ebben a pürében csak a fehérek játszanak (szó sincs rasszizmusról, csak a zöldségek színéről van szó), mert a főtt  sárgarépát még a kutya is szereti.

Hozzávalók
  • 4 közepes krumpli
  • 2-3 nagyobb fehérrépa
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 1 közepes zellergumó fele
  • csipetnyi reszelt szerecsendió
  • 5 dkg vaj
  • tej vagy tejszín - szükség szerint

A főtt zöldségeket pürésítsük a vajjal együtt. Ha szükséges, kevés tejet vagy tejszínt adhatunk hozzá, hogy püré állagot érjünk el. Pici szerecsendió és só hozzáadása után forrón tálaljuk.

A pürének nem kell feltétlenül fehérnek lennie, ízlés és lehetőség szerint más összetételben is készülhet.

Nincsenek megjegyzések: