Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2012. 09. 26.

Lotharingiai lepény

Ez a lepény a már hűvösebb őszi napokra való. Melegen tálaljuk, de szerintem hidegen sem rossz.



Hozzávalók

a lepénytésztához:
  • 20 dkg finomliszt
  • csipetnyi só
  • 15 dkg hideg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 2-3 evőkanál hideg víz  
a töltelékhez:

  • 1 evőkanál vaj vagy olaj 
  • 25 dkg húsos szalonna vagy bacon
  • 2 dl főzőtejszín
  • 3 tojás
  • őrölt szerecsendió 
  • bors 
A lepénytésztát érdemes már előző nap összeállítani, remekül elvan a hűtőben. A lisztet és a sót morzsoljuk el a vajjal, majd a tojássárgájával. Szükség szerint adjuk hozzá 2-3 evőkanál vizet, hogy összeálljon a tészta. A tésztát becsomagolva tegyük legalább 30 percre a hűtőbe (egy éjszakára is lehet). 
Nyújtsuk ki a tésztát, tegyük egy fodros szélű lepényformába, úgy, hogy az oldalára is kerüljön. 200 fokra előmelegített sütőben süssük 10 percig vaksütéssel, majd távolítsuk el a nehezéket és 180 fokon süssük addig, amíg a tészta átsül (kb. 3 perc).

A töltelékhez a vajjal vagy olajjal süssük ki a szalonnát, csepegtessük le. Szórjuk a tésztára.


A tojásokat keverjük el a tejszínnel és a fűszerekkel, majd öntsük a szalonnára. Süssük 30 percig, amíg megszilárdul a töltelék.

Nincsenek megjegyzések: