Ez a lepény a már hűvösebb őszi napokra való. Melegen tálaljuk, de szerintem hidegen sem rossz.
Hozzávalók
a lepénytésztához:
- 20 dkg finomliszt
- csipetnyi só
- 15 dkg hideg vaj
- 1 tojássárgája
- 2-3 evőkanál hideg víz
- 1 evőkanál vaj vagy olaj
- 25 dkg húsos szalonna vagy bacon
- 2 dl főzőtejszín
- 3 tojás
- őrölt szerecsendió
- só
- bors
A lepénytésztát érdemes már előző nap összeállítani, remekül elvan a hűtőben. A lisztet és a sót morzsoljuk el a vajjal, majd a tojássárgájával. Szükség szerint adjuk hozzá 2-3 evőkanál vizet, hogy összeálljon a tészta. A tésztát becsomagolva tegyük legalább 30 percre a hűtőbe (egy éjszakára is lehet).
Nyújtsuk ki a tésztát, tegyük egy fodros szélű lepényformába, úgy, hogy az oldalára is kerüljön. 200 fokra előmelegített sütőben süssük 10 percig vaksütéssel, majd távolítsuk el a nehezéket és 180 fokon süssük addig, amíg a tészta átsül (kb. 3 perc).
A töltelékhez a vajjal vagy olajjal süssük ki a szalonnát, csepegtessük le. Szórjuk a tésztára.
A tojásokat keverjük el a tejszínnel és a fűszerekkel, majd öntsük a szalonnára. Süssük 30 percig, amíg megszilárdul a töltelék.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése