Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2014. 01. 31.

Fűszerezett zsírszalonna

Fűszerezett, érlelt zsírszalonna, talán így lehet legegyszerűbben megfogalmazni a pestat di fagagna lényegét. Az olasz konyháról inkább az olívaolaj használata jut eszünkbe semmint a sertészsíré, pláne nem a zsírszalonnáé. Ez utóbbira is van azonban példa: ez az aromás ízesítő.


Szalonna, friss zöldségek (sárgarépa, zeller, hagyma) és fűszernövények (fokhagyma, zsálya, rozmaring, petrezselyem) darált keveréke némi sóval és borssal kiegészítve.


Bélbe vagy üvegbe töltve és hosszas érlelés után használható fel ízesítésére. 


A kiolvasztott szalonna zsírjában megpirított zöldségek és fűszernövények sokféle étel (leves, hús, bab, burgonya, stb.) kiegészítője lehet.





2 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Ezt nagyon megkóstolnám!!! :)

Palócprovence írta...

:)