Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2014. 12. 01.

Rozmaringos focaccia

A focaccia önmagában is finom, de némi rozmaringgal ízesítve különösen az, és egyszerű elkészíteni.


Hozzávalók

  • 50 dkg kenyérliszt
  • 1 teáskanálnyi só
  • 3,5 dl langyos víz
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál olívaolaj
a tetejére:
  • olívaolaj
  • nagy szemű só
  • 1-2 szál rozmaring

Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos vízbe, keverjük el benne az olajat is, majd adjuk hozzá a sóval elkevert liszthez. A simára gyúrt tésztát hagyjuk a duplájára kelni.

Olajozzunk ki egy közepes tepsit, egyengessük el benne a megkelt tésztát, kenjük meg a tetejét olajjal, szórjuk meg a sóval és a felaprított rozmaringlevéllel.


Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, addig hagyjuk még kelni a focacciát, végül süssük 20-25 percig.

Próbáljuk ki más ízesítéssel is, például aszalt paradicsommal, olívabogyóval, chilivel, kakukkfűvel, a sor végtelen.

Nincsenek megjegyzések: