Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2014. 12. 10.

Kurkumás, chilis zellerleves

A kurkuma aromája mellett aranyló fényt is ad a levesnek, amit jól kiegészít a mértékkel adagolt chili.


Hozzávalók
  • 2 evőkanál vaj vagy olaj
  • 1 nagyobb zellergumó
  • 2 közepes krumpli
  • 1 zöldhagyma
  • 1,5 liter leszűrt hús- vagy zöldségleves
  • bors
  • 1 mokkáskanál szárított, őrölt kurkuma
  • ízlés szerint chilis olaj vagy friss chili
  • 2 dl tejszín
  • néhány szál petrezselyemzöld

A megtisztított, felkockázott zellergumót és krumplit forgassuk át a meleg vajon/olajon, pároljuk egy-két percig, végül öntsük fel a levessel. Adjuk hozzá a zöldhagymát és fedő alatt pároljuk puhára a zöldségeket. A megpuhult zöldségkockák negyedét vegyük ki a levesből, a többit botmixerrel pürésítsük össze a levessel (ha krémlevesként akarjuk tálalni, ez a lépés elmarad). Keverjük el benne a tejszínt, fűszerezzük, tegyük bele a félre tett zöldségkockákat, végül szórjuk meg a finomra vágott petrezselyemlevelekkel.
 
Melegen tálaljuk, de hidegen is finom.



Nincsenek megjegyzések: