Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 07. 31.

Ta'amiya



Az egyiptomi falafelről, a szárított lóbabból  készült ta'amiyaról már született bejegyzés, ez a mostani a friss lóbabból készültről szól (ilyet kóstoltunk Egyiptomban is). A lóbabültetvényem termése kínálta magát, hogy az eredeti verziót is elkészítsem.


 A lóbab hatalmas zöldtömeget ad, ehhez képest a termés mennyisége viszonylag csekély. (Talán ez volt az oka, amiért nálunk takarmányozásra használják inkább, a favizmus, egy öröklődő enzimhiányos betegség valószínűleg nem játszott szerepet ebben.)

A recept tulajdonképpen változatlan, friss lóbabból viszont dupla mennyiség kell a szárítotthoz képest.

Hozzávalók
  • 50 dkg frissen fejtett lóbab
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1-2 teáskanál római kömény - ízlés szerint
  • 1 teáskanál őrölt koriandermag
  • bors
  • néhány evőkanál liszt - ha szükséges
  • csipetnyi sütőpor
  • szezámmag - elhagyható
  • a sütéshez bő olaj
A friss lóbabot daráljuk össze a fűszerekkel, formázzunk a masszából kisebb pogácsákat vagy golyókat (ha szükséges, adhatunk hozzá kevés lisztet is). Ízlés szerint megforgathatjuk szezámmagban is, végül bő olajban süssük meg.



2013. 07. 30.

A madarak ajándékai

A téli madáretetésnek máig ható eredményei jól megfigyelhetőek. Na, arról szó sincs, hogy a madarak maradtak és szorgosan pusztítják a kártevőket, mint ahogy a városi legendákban gyakran hallani. Ahogy elfogyott a rendszeres ingyen kaja, eltűntek, mint a kámfor. A kis hálátlanok...
Viszont amerre jártak és elpotyogtatták a napraforgómagokat a kertben, ott kikeltek a napraforgók.



A kellemetlenebb része a dolognak, hogy az etetőhelyek környékén felütötte a fejét a parlagfű, így rendszeresen gyomlálhatok. Bár ezt előre megmondta a Gazdaboltos, hogy így lesz, de én optimista voltam...

2013. 07. 29.

Cukkintétes



Hozzávalók
  • 1 csomag 6 lapos réteslap
  • 2-3 zsenge cukkini
  • 4-5 evőkanál olívaolaj
  • bors
  • cayenne bors
  • 20 dkg feta
Karikázzuk fel a cukkiniket 2-3 mm vastagra, fektessük sütőlapra a szeleteket, kenjük meg olajjal, szórjuk meg a fűszerekkel. 


200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt süssük ropogósra. Ez a cukkinichips önmagában is remek nassolnivaló, de a rétesen kívül tehetjük szendvicsbe, tortillába, tésztára,


keverhetjük salátába.

A réteslapokat kenjük meg olajjal, hármat-hármat tegyünk egymásra. A hosszabbik oldalukra tegyük a sült cukkinit, 


morzsoljuk rá a sajtot, 


végül tekerjük fel a rétest. Fektessük a két megtöltött rudat sütőlapra, a tetejüket is kenjük meg olajjal, majd 200 fokos sütőben süssük aranyszínűre.