Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2011. 01. 19.

Kakaós csiga

Nóri, gratulálok! Ahogy hallom, ez volt az első kelt tésztád és jól sikerült. Akkor már úgyis mindent tudsz, de azért néhány szó a kelt tésztákról:

Jó, ha a hozzávalók azonos hőmérsékletűek, sőt a lisztet és a tejet mikróban meg is langyosíthatjuk egy kicsit (azért ne legyen meleg). Ha friss élesztőt használok, akkor előtte  a tej és a cukor egy részével együtt felfuttatom (addig hagyom, amíg kicsit buborékos lesz). Egyszerűbb a porélesztő használata, azt csak el kell keverni a liszttel.

A hozzávalókat fakanállal vagy kézzel összekeverem, majd dagasztom is egy kicsit (lehet géppel is). Meleg helyen a kétszeresére kelesztem a tésztát. Nekem kelesztőtálam van fedővel, ez azért praktikus, mert felnyílik a teteje, ha megkelt a tészta, de természetesen bármilyen tál megfelel - folpackkal vagy konyharuhával azért le kell takarni. Érdemes egy kicsit meglisztezni vagy olajjal bekenni a tésztát, így nem szárad, repedezik ki. A meleg hely lehet konyhapult, ágyban párnák közt (azért jó, ha nem borul ki a tészta) langyos sütő, bármi.

A megkelt tésztát a recept szerint formázom, töltöm, stb. Előmelegítem a sütőt a megadott hőfokra, addig még hagyom kelni egy kicsit a tepsiben a tésztát, majd beteszem a sütőbe az adott ideig. Közben azért rá-ránézek. Ha szükséges, tűpróbával (beleszúrok egy fogpiszkálót) ellenőrzöm, hogy teljesen átsült-e (ekkor már nem ragacsos).

Végül megvárom, amíg kihűl - nem jó a gyomorrontás.


És akkor a többiek kedvéért a recept:

Hozzávalók
  • 40 dkg liszt
  • 1 dkg friss élesztő vagy 1/2 zacskó szárított
  • 3 tojás
  • 4 dkg cukor
  • csipetnyi só
  • 2-3 dl langyos tej
  • 5 dkg olvasztott vaj
a töltelékhez:
  • 10 dkg lágy vaj
  • 2-3 evőkanál átszitált porcukor
  • 2 evőkanál átszitált kakaópor (jó minőségű)
a tepsi kikenéséhez: kevés vaj

Valamennyi hozzávalót (a töltelék kivételével) összegyúrom. Meleg helyen a duplájára kelesztem a tésztát, majd ujjnyi vékonyra nyújtom és megkenem a kakaós kencével. 



Feltekerem, mint a bejglit és egy éles késsel 2-3 cm széles szeleteket vágok le belőle. Kivajazott tepsibe, nem túl szorosan rakosgatom őket (még nőni fognak sütés közben).


180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt sülnek meg.


Turbo változat: kelt tészta helyett kész leveles tésztából (hűtőpultban kapható - nem a fagyasztott) is elkészíthető. Ez azonban csak frissen jó.

4 megjegyzés:

Annamarie írta...

Köszi, ez pont jókor jött! Ahogy végzek a vizsgáimmal, neki is látok mgsütni!

Zsiri írta...

Jó kakaós, isteni lehet!

Beastie írta...

SZuper, ismételne kell, sőt kicserélnem saját receptemet erre, olyan szépek lettek. Nálunk egy további lépés van még. Fél időben, a sütőből kihúzom a tepsit, s vajas tejjel kicsit megöntözöm mindegyik csigát. Puha belül, ropogós kívül.

m.k. írta...

Le a kalappal!