Nóri, gratulálok! Ahogy hallom, ez volt az első kelt tésztád és jól sikerült. Akkor már úgyis mindent tudsz, de azért néhány szó a kelt tésztákról:
Jó, ha a hozzávalók azonos hőmérsékletűek, sőt a lisztet és a tejet mikróban meg is langyosíthatjuk egy kicsit (azért ne legyen meleg). Ha friss élesztőt használok, akkor előtte a tej és a cukor egy részével együtt felfuttatom (addig hagyom, amíg kicsit buborékos lesz). Egyszerűbb a porélesztő használata, azt csak el kell keverni a liszttel.
A hozzávalókat fakanállal vagy kézzel összekeverem, majd dagasztom is egy kicsit (lehet géppel is). Meleg helyen a kétszeresére kelesztem a tésztát. Nekem kelesztőtálam van fedővel, ez azért praktikus, mert felnyílik a teteje, ha megkelt a tészta, de természetesen bármilyen tál megfelel - folpackkal vagy konyharuhával azért le kell takarni. Érdemes egy kicsit meglisztezni vagy olajjal bekenni a tésztát, így nem szárad, repedezik ki. A meleg hely lehet konyhapult, ágyban párnák közt (azért jó, ha nem borul ki a tészta) langyos sütő, bármi.
A megkelt tésztát a recept szerint formázom, töltöm, stb. Előmelegítem a sütőt a megadott hőfokra, addig még hagyom kelni egy kicsit a tepsiben a tésztát, majd beteszem a sütőbe az adott ideig. Közben azért rá-ránézek. Ha szükséges, tűpróbával (beleszúrok egy fogpiszkálót) ellenőrzöm, hogy teljesen átsült-e (ekkor már nem ragacsos).
Végül megvárom, amíg kihűl - nem jó a gyomorrontás.
Jó, ha a hozzávalók azonos hőmérsékletűek, sőt a lisztet és a tejet mikróban meg is langyosíthatjuk egy kicsit (azért ne legyen meleg). Ha friss élesztőt használok, akkor előtte a tej és a cukor egy részével együtt felfuttatom (addig hagyom, amíg kicsit buborékos lesz). Egyszerűbb a porélesztő használata, azt csak el kell keverni a liszttel.
A hozzávalókat fakanállal vagy kézzel összekeverem, majd dagasztom is egy kicsit (lehet géppel is). Meleg helyen a kétszeresére kelesztem a tésztát. Nekem kelesztőtálam van fedővel, ez azért praktikus, mert felnyílik a teteje, ha megkelt a tészta, de természetesen bármilyen tál megfelel - folpackkal vagy konyharuhával azért le kell takarni. Érdemes egy kicsit meglisztezni vagy olajjal bekenni a tésztát, így nem szárad, repedezik ki. A meleg hely lehet konyhapult, ágyban párnák közt (azért jó, ha nem borul ki a tészta) langyos sütő, bármi.
A megkelt tésztát a recept szerint formázom, töltöm, stb. Előmelegítem a sütőt a megadott hőfokra, addig még hagyom kelni egy kicsit a tepsiben a tésztát, majd beteszem a sütőbe az adott ideig. Közben azért rá-ránézek. Ha szükséges, tűpróbával (beleszúrok egy fogpiszkálót) ellenőrzöm, hogy teljesen átsült-e (ekkor már nem ragacsos).
Végül megvárom, amíg kihűl - nem jó a gyomorrontás.
És akkor a többiek kedvéért a recept:
Hozzávalók
- 40 dkg liszt
- 1 dkg friss élesztő vagy 1/2 zacskó szárított
- 3 tojás
- 4 dkg cukor
- csipetnyi só
- 2-3 dl langyos tej
- 5 dkg olvasztott vaj
a töltelékhez:
- 10 dkg lágy vaj
- 2-3 evőkanál átszitált porcukor
- 2 evőkanál átszitált kakaópor (jó minőségű)
a tepsi kikenéséhez: kevés vaj
Valamennyi hozzávalót (a töltelék kivételével) összegyúrom. Meleg helyen a duplájára kelesztem a tésztát, majd ujjnyi vékonyra nyújtom és megkenem a kakaós kencével.
Feltekerem, mint a bejglit és egy éles késsel 2-3 cm széles szeleteket vágok le belőle. Kivajazott tepsibe, nem túl szorosan rakosgatom őket (még nőni fognak sütés közben).
180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt sülnek meg.
Turbo változat: kelt tészta helyett kész leveles tésztából (hűtőpultban kapható - nem a fagyasztott) is elkészíthető. Ez azonban csak frissen jó.
4 megjegyzés:
Köszi, ez pont jókor jött! Ahogy végzek a vizsgáimmal, neki is látok mgsütni!
Jó kakaós, isteni lehet!
SZuper, ismételne kell, sőt kicserélnem saját receptemet erre, olyan szépek lettek. Nálunk egy további lépés van még. Fél időben, a sütőből kihúzom a tepsit, s vajas tejjel kicsit megöntözöm mindegyik csigát. Puha belül, ropogós kívül.
Le a kalappal!
Megjegyzés küldése