Az olasz konyha előszeretettel használja a fűszerezett morzsát tésztára, tölteléknek, egytálételekhez, stb. Az eredetileg spórolásból született megoldás igazán ízletes végeredményt ad. Ennek a paradicsomnak is ilyen morzsa a tölteléke - némi sajttal kiegészítve.
Hozzávalók
- 8-12 db kisebb paradicsom
- szikkadt kenyérszeletek
- olívaolaj
- só
- bors
- reszelt fokhagyma
- finomra vágott petrezselyem
- reszelt sajt
Először elkészítem a morzsát. A szikkadt kenyér belét robotgéppel ledarálom és az olívaolajon elősütöm. Vigyázok, hogy ne süssem túl, hiszen még a sütőben is sütni fogom. A sütés legvégén belekeverem a fokhagymát és a petrezselymet és elzárom alatta a lángot. Sózom, borsozom és ha kihűlt, beleteszem a reszelt sajtot is.
A paradicsomoknak levágom a kalapját (a felső negyedét), kikaparom a magját (ezeket más ételhez használom fel).
A paradicsomokat megtöltöm a morzsás keverékkel és előmelegített sütőben 200 fokon aranyszínűre sütöm.
Elkészítési idő: 35 perc
Nem csak köret lehet, de akár előétel is.
2 megjegyzés:
Provence-ban nyáron rengeteg ételhez ezt tálalták fel egyik köretként, ott ez nagyon tipikus étel!
Igen, tulajdonképpen az egész mediterrán régióban elterjedt.
Megjegyzés küldése