Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 12. 05.

Karácsonyi receptverseny - Morzsával töltött paradicsom

Az olasz konyha előszeretettel használja a fűszerezett morzsát tésztára, tölteléknek, egytálételekhez, stb. Az eredetileg spórolásból született megoldás igazán ízletes végeredményt ad. Ennek a paradicsomnak is ilyen morzsa a tölteléke - némi sajttal kiegészítve.


Hozzávalók
  • 8-12 db kisebb paradicsom
  • szikkadt kenyérszeletek
  • olívaolaj
  • bors
  • reszelt fokhagyma
  • finomra vágott petrezselyem
  • reszelt sajt

Először elkészítem a morzsát. A szikkadt kenyér belét robotgéppel ledarálom és az olívaolajon elősütöm. Vigyázok, hogy ne süssem túl, hiszen még a sütőben is sütni fogom. A sütés legvégén belekeverem a fokhagymát és a petrezselymet és elzárom alatta a lángot. Sózom, borsozom és ha kihűlt, beleteszem a reszelt sajtot is.



A paradicsomoknak levágom a kalapját (a felső negyedét), kikaparom a magját (ezeket más ételhez használom fel).



A paradicsomokat megtöltöm a morzsás keverékkel és előmelegített sütőben 200 fokon aranyszínűre sütöm.


Elkészítési idő: 35 perc

Nem csak köret lehet, de akár előétel is.

2 megjegyzés:

Gasztromami írta...

Provence-ban nyáron rengeteg ételhez ezt tálalták fel egyik köretként, ott ez nagyon tipikus étel!

Palócprovence írta...

Igen, tulajdonképpen az egész mediterrán régióban elterjedt.