Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 12. 09.

Színes karácsony - Zöldséges rizs

Vannak olyan ételek, amelyekhez kimondottan jól illik a rizsköret, de karácsonykor érdemes azért feldobni valamivel. Ilyen egyszerű ötlet a sárgarépa formázása csillagalakú kiszúróval.



Érdemes egy kicsit ducibb répát és a legkisebb kiszúrót használni hozzá. A meghámozott és felkarikázott nyers sárgarépából könnyedén alakítható ki a csillag, amit sok mindenhez felhasználhatunk: levesbetét, önálló köret vagy mint ennek a rizsnek egyik alkotóeleme.



Hozzávalók
  • 2 bögre rizs
  • 4 bögre húsleves vagy zöldségleves
  • 2 sárgarépa
  • 1 bögre zöldborsó (fagyasztott)
  • 1 bögre kukorica (fagyasztott vagy konzerv)
  • 2 evőkanál olaj
Az olajon megfuttatom a rizst és a csillagalakúra formázott sárgarépát, majd felöntöm a száraz rizshez képest kétszeres mennyiségű húslevessel (vegetáriánusok használhatnak zöldséglevest is) és fedő alatt párolom. 5 perc után hozzáadom a zöldborsót és a kukoricát (ha fagyasztott, a konzervkukoricát csak a párolás vége előtt 1-2 perccel). 10 percig párolom még, majd a lángot elzárva fedő alatt hagyom állni még 5 percet. Ezidő alatt a még maradék folyadékot magába szívja és teljesen megpuhul a rizs. Villával fellazítom az esetlegesen összetapadt szemeket.

8 megjegyzés:

Ízlésszindróma írta...

nagyon jól néz ki, de jó ötlet!

Névtelen írta...

Köszi! :)

Puszedli írta...

De jó, ennek már a kinézetét is imádom! :)

Ági írta...

Kedves Palócprovence, képzeld, a Győr-Moson-Sopron megyei napilap kistérségi melléklete a Te csokis fatörzstortádat hozta a legjobb karácsonyi receptjei sorozatában. Úgy megörültem neki! Itt a kistérségi melléklet linkje, de az e heti szám még nincs fönn. http://www.kisalfold.hu/lajtapress_aktualis_ujsag/

Andi írta...

Azok a kis csillagok! De jól néznek ki!

Névtelen írta...

Puszedli, ennek örülök! :)

Névtelen írta...

Ági, wow! Köszönöm, hogy szóltál! :)

Névtelen írta...

Andi, köszi! :)