Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 04. 22.

Diéta

Szó sincs róla, hogy holmi fogyókúrába kezdtem (na nem mintha nem lenne rajtam jó néhány felesleges kiló), más oka van a kényszerű diétának. A pollenallergiám nagyon felerősödött mostanában és valahogy a "bélésem" sem volt az igazi. Gyanítottam, hogy néhány étel lehet ebben a ludas, volt is néhány jelöltem. Egyrészt a pollenallergia sok étellel mutat keresztreakciót, másrészt a Tunéziában töltött idő alatt látványosan javult az állapotom (és nem csak az ottani alacsony pollenkoncentráció miatt). Mivel nem akartam vaktában lövöldözni, így elmentem egy ételteszteléses vizsgálatra.

A vizsgálat meglepő eredményt adott. Sőt, egyenesen sokkolót. Az már több ezer éve ismert (ayurveda, kínai gyógyászat), hogy nem minden ember reagál ugyanúgy bizonyos ételekre, és bizony még a különböző életszakaszokban is eltérő lehet ez a reakció, mégis megdöbbentett a végeredmény. A húsfélékkel nem volt gond, lovat ugyan nem ehetek (mondjuk nem terveztem), de bármi más jöhet. A tej és tejtermékek tiltólistája nem lepett meg, a probléma nálam (is) öröklődő és a gabonafélék megnyirbálására is számítottam. A meglepetést a fogyasztható zöldségek és gyümölcsök rövid - nagyon, nagyon rövid - listája okozta. Hát, egyenlőre nem leszek vegetáriánus (nem mintha terveztem volna).

Arra is fény derült, miért éreztem magamat jobban Tunéziában. Szinte csak olyan ételeket ettem, amik az engedélyezett listán szerepelnek. Ez azt mutatja, hogy érdemes lesz a diétát tartanom egy ideig. Aztán majd meglátjuk. Ha bármi kétségem is lett volna eddig, most végképp' bebizonyosodott, hogy abnormálisan működik a szervezetem, egyedül a tartósítószerek és ízfokozók teljes listájából válogathatnék - már ha egyáltalán akarnék...

18 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
Sajnálom, hogy így jártál. Viszont nagyon kíváncsi lennék, hogy milyen teszten voltál, lehet, hogy nekem se ártana elmenni egy ilyenre.
Köszi
Anikó

Messzenéző Minyon írta...

Nahát, ilyenről még nem is hallottam, hogy valakinél meg kell nyirbálni a zöldségeket és a gyümölcsöket! Hús, tejtermék, azt igen. És mit nem ehetsz ezekből? Vagyis inkább azt kérdezzem, hogy mit ehetsz?

Névtelen írta...

Anikó, Voll módszerrel végzett ételteszten voltam, itt olvashatsz róla:
http://www.medicpoliklinika.hu/

Névtelen írta...

Minyon, hát én sem hallottam ilyenről! :DD
Azt hiszem, rövidebb lenne felsorolnom, hogy mit ehetek. A most kapható gyümölcsök közül csak almát, naramcsot, datolyát, slussz. A zöldségekből sem sokkal bővebb a választék...:((

Macus írta...

Így ismeretlenül:ki kellene próbálni a kinezológiát, ami nem tünetet szüntet meg azzal, hogy kizár ételeket, hanem kideríti az okot. Nagyon sikeres a kínai gyógyászat is allergia terén, úgy tudom.

Ungvári Szilvia írta...

Csak a magam példájából:
Én szinte minden pollenre allergiás vagyok, és nálam már ennek következménye, az asztma is kialakult. Így nekem "hivatalos" orvosi papírjaim vannak.

Olyan drasztikusan javult az állapotom, mióta fehérje és zsírszegény étrenden vagyok, hogy legutóbb szinte elzavartak az orvostól, hogy miért mentem el, ha se gyógyszert nem szedek,se panaszom nincsen :-)

Életemben összesen nem ettem annyi görögdinnyét, mint tavaly nyáron, eddig ösztönösen hanyagoltam. Keresztallergia...

Persze nem 2 nap alatt történt a változás.

Jobbulást!

Unknown írta...

Nagyon sajnálom a sok tiltást.
Biztsos nem lehet kellemes.
Nem tudom így mennyi örömöt sikerül találni a főzőcskében, de hát ki tudja: kihívás lehet kötött alapanyogok alapján is ötletelni!

Jajj: és remélem a család vevő a joghurt tenyészetre, s így nem szűnik meg ez a kecsegtető tradíció sem a diéta alatt!

duende írta...

Ez nem jó... :( Jobbulást kívánok mielőbb!
Én is hasonlóan jártam Görögországban. Mintha kicseréltek volna... Persze ahhoz hogy ugyanazt a jó közérzetet produkáljam, ott is kéne lennem!

Palócprovence írta...

Macus, szerintem is fontos az okok kiderítése, ezért is választottam a holisztikus szemléletű Voll-módszert! Az okok kiderítése mellett azért az sem baj, ha a tünetek is megszűnnek. :)

Palócprovence írta...

Szilvi, köszönöm! Örülök, hogy már jól vagy! :)

Palócprovence írta...

Péter, nagyon kedves vagy! :) Mit mondjak, elléggé szíven ütött, hogy szinte minden amit enni szoktam, az mostantól tilos, de hát innen szép nyerni. :)
Most még csak ráhangolódom a dologra, na meg persze bevásárolom a szükséges dolgokat és hétfőtől indul a banzáj.
A családot szerencsére nem érinti a dolog...:)

Palócprovence írta...

Duende, köszi! :)
Hát, igen, a hangulat is nagyon fontos! Nem mindegy, hogy az ember a fagyasztóból kivett tengeri herkentyűket falatozza vagy egy tengerparti vendéglőben a friss rákért harcol egy fekete macskával (az eredmény döntetlen volt) :))

szepyke írta...

Jesszusom. És most hogyan tovább? Hogy lehet ennyi mindent elkerülni?

Palócprovence írta...

Szepyke, még nem tudom, de már kattog az agyam és vannak is ötleteim. Valószínűleg Atkins papához is fordulok majd inspirációkért.

IZs írta...

Én kissé szkeptikus vagyok az általad holisztikusnak nevezett Voll-módszert illetően, ha nem gond, beszámolnál majdan a diétád eredményéről is ?
Egy állapotfelmérést fontolgatva, olvastam utána a Voll diagnosztikának, a módszert alkalmazók dicsérik, de az hogy két nap alatt tanfolyamon elsajátítható a módszer, na ez a kétkedésem oka

Palócprovence írta...

Természetesen majd beszámolok! :)Hogy 2 nap alatt elsajátítható a Voll-módszer, enyhe túlzás, annál azért bonyolultabb a dolog és csak orvosi diplomával alkalmazható. Ezért csak olyan helyre érdemes menni, ahol tényleg belgyógyász végzi a viszgálatot. Egyébként kiegészül "hagyományos" orvoslással, pl. laborvizsgálat, stb.
Én személyes tapasztalataim alapján csak dícsérni tudom! Néhány évvel ezelőtt volt egy súlyos izületi gyulladásom, ami nem reagált az erős gyógyszerekre, a végén már mozdítani is alig bírtam a karomat, pedig rendszeres kezelésekre jártam hónapokig a kórházba is.
Ekkor mentem el egy Voll-vizsgálatra, ahol megállapították, hogy egy bakteriális fertőzés okozta a problémát. A 2 hónapos kezelés után teljes rendbe jött, már arra sem emlékszem, hgy valaha fájt a vállam!

Zsófi írta...

Csak halkan jegyzem meg: keress rá a Paleo-diétára. (Itthon Szendi Gábor írt erről egy könyvet, a honlapján van egy csomó info, a blogjában több beszélgetés. Közösen készítenek receptkönyvet is.)
A lényege: hús, gyümölcs és zöldség alapú étkezés.

A saját tapasztalatom az, hogy nehéz betartani - nem az akaraterő a probléma, hanem a házon kívüli étkezés. Amíg eszel gabonaféléket, addig beugrasz a boltba, veszel valami pogácsát, tejet, de ha húst és zöldséget-gyümölcsöt szeretnél enni, akkor nem tudod ilyen egyszerűen megoldani. Az áráról nem is beszélve.

Palócprovence írta...

Köszi, de pont ott a bibi, hogy a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt nem ehetem.