Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 04. 01.

Spenótos túrós pite

Ma, nagycsütörtökön a hagyomány szerint az utolsó vacsora napjára (amikor Jézus a Getsemáné-kertben búcsút vett tanítványaitól és felkészült az áldozatra) emlékeznek a keresztények. Zöldcsütörtöknek is nevezik ezt a napot, hiszen ilyenkor spenótot, csalánt, komlóhajtást, egyéb zöld növényeket szokás enni. Ez a pite az olasz torta pasqualina egyik változata , Sarah Brown ötlete nyomán.


  
  • 50 dkg spenót
  • 2 evőkanál olaj + a kenéshez
  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • szerecsendió
  • 50 dkg túró
  • 10 dkg reszelt sajt (trappista is jó)
  • 4 tojás
  • 6 réteslap

Az alaposan megmosott spenótot lecsepegtetjük és felaprítjuk, közben a vastagabb levélnyeleket eltávolítjuk. Nem kell megijedni a hatalmas mennyiség láttán, párolás közben nagyon összeesik a spenót!


2 evőkanál olajon üvegesre sütjük a nagyon finomra vágott hagymát és reszelt fokhagymát, majd hozzáadjuk a spenótot és fedő alatt a saját gőzében 10 percig pároljuk. Fűszerezzük, fedő nélkül minden nedvességet elpárologtatunk róla.


A túrót összekeverjük a kihűlt spenóttal és a reszelt sajttal.


Egy 30 cm-es püspökkenyérformát (vagy tetszés szerinti hőálló formát) kiolajozunk és kibéleljük a megolajozott réteslapokkal. Elterítjük benne a túrós tölteléket, amibe kanállal 4 mélyedést alakítunk ki a tojásoknak.



A felütött tojásokat a mélyedésekbe csúsztatjuk. Célszerű egy kávéscsészébe ütni a tojást, így egyrészt észrevesszük, ha rossz, másrészt egyszerűbb a túróba csúsztatni. A réteslapokat ráhajtjuk a töltelék tetejére.
200 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük a pitét. Melegen, de hidegen is finom. Spenót helyett zsenge csalánnal is elkészíthetjük.




13 megjegyzés:

Notburga írta...

Nagyon jó kis recept, a mai napra különösen. Köszönöm.

Szemi írta...

Ez fantasztikusan néz ki, és biztos finom is.
Gratulálok hozzá!

Bodzás Vendégház írta...

Fantasztikus ötlet, már robogok is csalánt gyűjteni. Épp reggel láttam, hogy előbújtak az első zsenge csalánlevélkék...

Aranyalma írta...

Imádom a spenótot! Köszönöm a receptet, BIZTOS, hogy elkészítem! :)

Eisenstock Ildikó írta...

A Te Provence-od, a blogod, gyönyörű, még, ha palóc is. A receptek arra csábítanak, hogy elkészítsük és megízleljük a nyomukban született ételeket. A torta pasqualina pedig minden változatban remek. (Ha megnézed a blogomat, megtudod, miért írtam ezt.)

Üdv:
Ildikó

Andi írta...

De ügyes vagy, nagyon jól néz ki!
Kellemes Húsvéti ünnepeket kívánok!

Viktoria írta...

Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok Nektek!

mandy tarragon írta...

Boldog Húsvétot :)

SZINTIA írta...

Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

Belly írta...

Kellemes húsvéti ünnepet!! :)

Palócprovence írta...

Ildikó, így igaz, a torta pasqualina minden változata remek! És köszönöm! :)

Mike Adina írta...

Végül is, húsvétra elkészítettem ezt a finomságot, köszönöm a receptet. A családnak is ízlett, gondolom lesz ebből még repeta.
(A múltkor azért sokalltam a 6 lapot, mert - közben kiderült - még sosem dolgoztam ilyen vékony réteslappal, csak vajastésztával.)

Palócprovence írta...

Örülök, hogy ízlett! :)