Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 04. 04.

Zöldsaláta sült csirkével

A sonka mellé mindig jó választás valamilyen zöldsaláta, de némi sült csirkével kiegészítve egy könnyebb étkezésnek is megfelel.



Hozzávalók
  • 20 dkg salátalevél (tetszés szerinti, lehet vegyes is)
  • 1/2 csokor snidling (vagy 2-3 zöldhagyma)
  • 1 piros kápia- vagy kaliforniai paprika
  • 1 sült csirkemell (maradék is lehet)
  • 6 evőkanál olaj (lehetőség szerint olíva)
  • 2 evőkanál citromlé
  • bors
  • 4 kemény tojás (elhagyható)


A salátaleveleket alaposan megmossuk és megszárítjuk (ha van salátacentrifugánk, akkor használjuk azt) - a vizes levelekre nem tapad az öntet. Falatnyi darabokra tépkedjük a leveleket.




 A snidlinget és a paprikát felaprítjuk, a bőr nélküli sült csirkemellet cafatokra szedjük.




Az öntethez az olajat, sót, borsot és a citromlevet jól elkeverjük. Legegyszerűbb egy pici csavaros tetejű üvegben összerázni.



Az előkészített hozzávalókat összekeverjük és közvetlenül tálalás előtt meglocsoljuk az öntettel. Kemény tojással díszíthetjük.






3 megjegyzés:

Unknown írta...

Kellemes Ünnepeket!

Én babsalátát készítettem; nem tudom ismer(ed-e), ha igen kíváncsi lennék rá, hogy milyen arányban ízesít(ed) (só, cukor, ecet, hagyma vonatkozásban), mert nekem bármilyen puritán is, megfelel. Viszont szüleimnél vagy az erőteljesen ecetes (apa) vagy az édes (anya) a befutó.

Palócprovence írta...

Köszönöm és utólag is, viszont kívánom! :)

Pontos arányokat nem tudok írni, teljesen érzésre csinálom és közben kóstolom. Nem szeretem sem a túl eceteset, de az édeset sem, valahol inkább a kettő között. Mindig (fehér) borecetet használok és folyékony édesítőszert. Ez utóbbi könnyebben elkeveredik mint a cukor. Bár az ecetben is el lehet keverni a cukrot, ha az ember előre tudja a szükséges mennyiséget, de én ezt macerásnak találom. Pici sót is teszek mindig, meg egy kis őrölt borsot. Amikor van zöldhagyma, akkor inkább azt használok vöröshagyma helyett.

Unknown írta...

Köszönöm!