Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 06. 14.

Újkrumplisaláta

Minden évben alig várom az újkrumpliszezont, hiszen ilyenkor készülhet egyik kedvencem, az újkrumplisaláta.


Hozzávalók
  • 60 dkg újkrumpli
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • bors
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 csokor felaprított petrezselyemzöld
  • 3 felkockázott paradicsom
  • 3-4 feldarabolt zöldhagyma
  • 5 dkg olajbogyó kimagozva
  • 1 evőkanál kapribogyó (lehetőleg sóban tartósított) - elmaradhat

Az alaposan megsúrolt (vagy lekapargatott  - ha valaki nem szereti a héját) újkrumplit feldaraboljuk, amennyiben szükséges. Az olajon néhány percig kevergetve pirítjuk, sózzuk, lefedve takaréklángon a saját gőzében pároljuk (vizet NEM adunk hozzá!) 10-15 percig. A fedőt levéve hozzáadjuk a reszelt fokhagymát és a felaprított petrezselyemzöldet, 1-2 percig pirítjuk, majd elzárjuk alatta a lángot.


Belekverjük a hagymát és a paradicsomot, megszórjuk az olajbogyókkal és a kapribogyókkal.


Kiegészíthetjük szardellafilével is. Nem csak salátaként, de köretként is megállja a helyét.

5 megjegyzés:

Csillagos írta...

Hmmm, de jó ötletet adtál ebédre, kedves!

Névtelen írta...

na ezt ma kipróbálom.. minden adott itthon hozzá!
Köszi a receptet, hogy megosztottad velünk... :-)

Palócprovence írta...

:))

Gyöngyi írta...

Nagyon jól néz ki!!!

Annamarie írta...

Óhh, ehhez minden van itthon, ez lesz a holnapi ebédem, köszi az ötletet!