Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 09. 17.

Az én Segítsütim: Mákvirágok - Jótékonysági süteménylicit


Sok-sok évvel ezelőtt egy márciusi reggelen jött világra a lányom. Bár nem volt koraszülött, de egy veszélyeztetett terhességet követően farfekvéssel született. Megszenvedtük. Ő is, én is. Hogy ma mindketten itt lehetünk, azt annak a tizenegy embernek köszönhetjük, akik a szülésnél jelen voltak. Azonban a szakmai tudás, emberség sokszor nem elég. Eszközök is kellenek. Nélkülük, különösen koraszülöttek esetében egyenlőtlen a harc. Ezért bízom abban, hogy a mostani Segítsüti akcióban is sokan licitálnak majd a süteményekre, hiszen a befolyt összeg két koraszülött osztály - a budapesti I. Gyermekgyógyászati Klinika és a szegedi Kórház - munkáját fogja segíteni.

Nemisbéka által abban a megtiszteltetésben van részem, hogy most én is felajánlhatom az általam készített süteményt. Nem kis fejtörést okozott a sütemény kiválasztása, hiszen nem elég, ha  finom és mutatós, de bírnia kell a szállítást is. Így az is fontos volt, hogy sokáig friss maradjon, megőrizze ízét, állagát. Hosszas próbasütések előzték meg a választásomat, végül a mákvirág került ki győztesen, melynek receptje Nándori László cukrászmestert dícséri. Aktuális is ilyenkor ősszel, hiszen két meghatározó hozzávalója a mák és a szilvalekvár.


A Mákvirágokra és még további 26 süteményre licitálni a Segítsüti.hu oldalon a Sütiárverés menüpont alatt lehet! Egy egyszerű regisztrációt követően (nicknév és mailcím) lehet licitálni, amely 1.000 forintról indul. Az adományok a Manócsomag Közcélú Alapítványon keresztül jutnak el a kórházakhoz.

A sütemények átadása egyeztetést követően személyesen vagy a GLS futárszolgálat közreműködésével történik.


És akkor a recept:
Hozzávalók 25 darabhoz


a tésztához:
  • 25 dkg finomliszt
  • 5 dkg darált mák
  • 20 dkg hideg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tojássárgája

a töltelékhez:
  • szilvalekvár

a citrommázhoz:
  • 1 citrom leve
  • 1 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor

A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk - legegyszerűbb robotgéppel.
Folpackba csomagolva legalább 3 órát hűtjük, de akár egy éjszakára is a hűtőben maradhat.
Vékonyra (kb. 4 mm) nyújtjuk és virág alakú kiszúróval virágokat szaggatunk ki belőle.
180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt aranyszínűre sütjük őket.
A kihűlt linzerekből kettőt-kettőt szilvalekvárral összeragasztunk.
A citrommázhoz a tojásfehérjét a porcukorral és a citrom levével addig keverjük, amíg besűrűsödik.
A citrommázzal bevonjuk a virágok tetejét.


    9 megjegyzés:

    Chef Viki írta...

    Jaj de szépek!

    Sok-sok licitet!

    Csibe írta...

    Micsoda szép virágok!!!

    Palócprovence írta...

    Köszönöm! :))

    családi tűzhely írta...

    Gyönyörűek lettek ezek a kis mákvirágok:)

    dalit írta...

    Gyönyörűek, mint ahogy a blogod, és az írásaid is. Büszke vagyok, hogy téged ajánlhatlak.

    Zuzuka írta...

    igazán nagyszerű célt szolgálnak ezek a finom kis mákvirágok, sok sikert hozzá!

    Palócprovence írta...

    Köszönöm szépen! :)
    Dalit, köszönöm a kedves ajánlót! :)

    Vesta írta...

    Gondolkodtam én is a porcukros,tojásfehérjés mázon, nagyon szép lett a tiéd!

    Palócprovence írta...

    Köszi! Nekem meg a Tiéd tetszik! :)