A Kabac Mücveri, azaz a török cukkinilepény számos receptváltozattal bír, az alábbi Nigella Lawson Egész évben nyári ízek című könyvében jelent meg. Általában a mezze (előételek) része vagy két étkezés közti falat, de zöldsalátával akár főétel is lehet, különösen ebben a mostani forróságban.
Hozzávalók
- 75 dkg zsenge cukkini (3-4 kisebb)
- 4-5 szál zöldhagyma finomra vágva
- 25 dkg feta morzsolva
- 2-3 tojás
- 15 dkg liszt - vagy szükség szerint (esetleg zsemlemorzsa)
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor menta - vagy ízlés szerint
- 1 evőkanál szárított, morzsolt menta
- 1 teáskanál pirospaprika
- só
- bors
- olaj a sütéshez
A cukkinit héjastól, magostól reszeljük le (ez csak zsenge példányokkal működik), kicsit sózzuk be, hogy a felesleges leve kijöjjön (különben eláztatja a lepényeket). 10-15 perc után nyomkodjuk ki és keverjük össze a többi hozzávalóval.
Én a liszt felét zsemlemorzsával váltottam ki, de természetesen készülhet csak liszttel is. A friss mentának sem vagyok barátja, így az kimaradt. A hozzám hasonlóan mentafóbiások a mentát helyettesíthetik kaporral is, ahogy Claudia Roden is teszi a The New Book of Middle Eastern food című könyvében. (Persze belekerülhet mindhárom: petrezselyem, kapor, menta is.)
Evőkanállal adagoljuk a masszát a forró olajba, és süsük mindkét oldalát aranyszínűre. Jól csepegtessük le a felesleges olajat. Langyosan tálaljuk, de hidegen is jó.
3 megjegyzés:
Kaporral olyan hagyományos lenne, de mentával egész különleges.
Kedves Palóc Provence!
Csendes, de rendszeres olvasóként meg kell mondjam, hogy ez nagyon gusztára sikerült ám!! A blogodat egyébként is szupernek találom, és ezért szeretnék egy díjat adni Neked. Ha van kedved/idöd, akkor nézz be hozzám kérlek.
Üdv:Krisz! :-D
Köszönöm szépen - mindhármat! :))
Megjegyzés küldése