A török joghurtos - mentás uborkasalátát, a cacık-ot szerintem mindenki ismeri, hiszen egy az egyben olyan, mint a görög tzatziki. Lehet a meze része, de köret is.
Hozzávalók
- 5 dl török joghurt vagy lecsepegtetett joghurt
- 1 kígyóuborka vagy 2 fürtös uborka
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só
- 1 kiskanál szárított mentalevél
- extraszűz olívaolaj a tetejére
Eredetileg török joghurt kellene hozzá, ami zsírosabb és sűrűbb, mint a miénk. Ezt a problémát a joghurt savójának lecsöpögtetésével lehet áthidalni. Egyszerűen egy sűrűlyukú vagy gézzel kibélelt szűrőbe öntsük a joghurtot és hűvös helyen, egy tál felett 1-2 óra alatt kicsöpög a felesleges savó.
A meghámozott, lereszelt uborkát megsózom és egy kicsit állni hagyom, hogy a felesleges levét kieressze, így nem hígítja fel a salátát.
Jól kinyomkodom és beleteszem a joghurtkrémbe a lereszelt fokhagymával és a szárított mentával együtt. A tetejét megcsepegtetem olívaolajjal. Nem árt neki egy kis állás, hogy az ízek összeérjenek, így behűtve tálaljuk!
Változatok:
- Van hígabb változata is, ez esetben a joghurt csepegtetése és az uborka lesózása elmaradhat.
- A szárított menta mellett kerülhet bele friss menta is.
- A szárított menta mellett kerülhet bele kapor is.
1 megjegyzés:
IMÁDJUK!!!!!!!
Eddig a joghurt lecsepegtetésével nem foglalkoztam, de legközelebb így csinálom!
Megjegyzés küldése