Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2011. 12. 22.

Mákos fentő

Az önteni való kelt tészta (guba) díszes formája a fentő (frentő, ferentő). Elmaradhatatlan volt a palóc lakodalmak és a böjtös ünnepek étrendjéből.




Az öntött tészták a különféle sült tésztákból folyadékkal megpuhítva készült tésztaételek. Régen a kemencében vagy a tűzhely platniján sült egyszerű gyúrt tésztákból (laska, laksa) csinálták, ezért volt szükség a vízzel való leöntésre - ettől puhult meg. Később már inkább kenyértésztából készültek a kenyérsütés során (guba, gubó, tekercsík, gúnárnyak) és az öntéshez már tejet is használtak. A legújabb változatnak kalácstészta az alapja és forró, cukros tejjel öntik le.

Hozzávalók

a tésztához:

  • 50 dk liszt
  • 2 dkg élesztő
  • csipetnyi só
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • 3 dl tej
  • 1 tojásnyi zsír (esetleg vaj) + egy kevés a kenéshez
az öntéshez:
  • forró, cukros tej
a tetejére:
  • darált mák
  • méz

A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kel tésztát készítünk, majd megkelesztjük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk és 8 db jó arasznyi tésztacsíkra vágjuk. A tésztacsíkok egyik hosszanti oldalát sűrűn bevagdossuk (mint a kakastaréj).


A tetejét megkenjük olvasztott zsírral vagy vajjal (ez a lépés akár el is maradhat) és feltekerjük.


A sima felével kizsírozott tepsibe sorakoztatjuk a "virágokat", és 200 fokra melegített sütőben pirosra sütjük őket.


Még melegen forró, cukros tejjel meglocsoljuk, darált mákkal megszórjuk és mézet csorgatunk rá.


Változat: készülhet dióval is.

2 megjegyzés:

Ciripbogár írta...

Hú de csodálatos, de finom lehet. Gyönyörűen adják vissza a képek is!

Vicuska írta...

Finom! De érdekes, én a csőrögét szoktam néha így formázni a változatosság kedvéért!