Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2011. 12. 04.

Főzött csokoládékrém

Néha a vajas vagy tejszínes csokikrémek helyett inkább egy könnyedebb változatra szavazunk, ekkor készíthetjük a főzött csokoládékrémet.



Hozzávalók
  • 4 db tojássárgája
  • 150 g cukor
  • 30 g jó minőségű kakaópor vagy 100 g apróra tördelt étcsokoládé (70 %-os)
  • 75 g liszt
  • 1 kiskanál őrölt fahéj - elhagyható
  • 5 dl tej
A tojásokat keverjük fehéredésig a cukorral, majd keverjük el a kakaóporral, végül a liszttel. Forraljuk fel a tejet. Ha kakaó helyett étcsokoládét használunk, azt most adjuk a tejhez. A forró tejet apránként keverjük a tojásos masszához.

Vízgőz felett vagy takaréklángon türelmesen (!) állandóan kevergetve (legjobb a lapos fém habverő) sűrítsük be a krémet. Hűtsük ki időnként megkeverve.

Változatok:

Vaníliás: Kakaópor vagy csokoládé helyett 1 rúd felhasított vaníliarúddal forraljuk fel a tejet. 

Kávés: 1 dl tejet cseréljünk ki 1 dl erős kávéra.

Karamellás: A cukorból 50 g-ot karamellizáljunk, adjuk a tejhez és forraljuk fel.

Nincsenek megjegyzések: