Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2012. 05. 31.

Bikinifrász, avagy a fogyókúrák


Előbb-utóbb itt a strandszezon, sok nő most szembesül vele, hogy a tavalyi bikinije nem pont úgy áll, ahogyan azt elképzelte. Ilyenkor több opció lehetséges:

  • veszünk egy új bikinit (jó esetben csak egy számmal nagyobbat)
  • a bikinit lecseréljük egy egyrészes fürdőruhára (olyanra, amelyik ápol és eltakar)
  • őrült fogyókúrákba kezdünk
  • a "nem megyünk a strandra" és a "nem érdekel" verziók most nem játszanak

Aki szerencsés kézzel húzott a pakliból (azaz jó géneket örökölt a szüleitől), annak tökéletesen működik az anyagcseréje, az immunrendszere, hormonháztartása, stb. Mindegy mit eszik vagy mennyit, mozog-e vagy tesped, a szervezete tudja a dolgát és tökéletesen működik. Mindannyian ismerünk a környezetünkben ilyen embereket. A többségünk azonban nem ilyen szerencsés, könnyen homokszem kerül a gépezetbe és szervezetünk kisiklik a normális kerékvágásból. A normális testsúlyunktól (itt természetesen nem a média sugallta nullás méretről van szó) való nagy mértékű eltérés bármilyen irányban komoly problémára utal, feltétlenül szakember segítségét kell igénybe venni. (Felnőtt életem során én is voltam már 46 kg, de 84 kg is, mindkettőnek oka volt - de nem az étrendem vagy a mozgásmennyiségem.)

Néha viszont csak néhány vélt vagy valós kilónktól szeretnénk megszabadulni, ekkor több száz fogyókúrás módszer vagy életmódrendszer közül válogathatunk. Mindegyikük hatásos volt már valakinél, csak meg kell találni a számunkra megfelelőt, ami valljuk be, nem egyszerű, hiszen nagyon sok egymásnak ellentmondó információval találkozhatunk. Ami a barátnőnknél, a szomszédnál vagy valamelyik hírességnél működött, nálunk nem biztos, hogy fog. Különbözőek vagyunk, az ayurvéda és a hagyományos kínai orvoslás több ezer éve tudja már ezt.

Mindig vannak divatos módszerek, sokszor még a vízcsapból is folynak, azután jönnek mások. 
Mindegyik fogyókúrás guru a saját módszerét tartja egyedüli üdvözítőnek, ami "természetesen" csak úgy hatásos, ha az általa írt valamennyi könyvet és a hozzá tartozó termékeket megvásároljuk. A rosszul megválasztott fogyókúra/életmód (ami lehet, hogy másnak egyébként tökéletes lenne) nem a várt eredményt hozhatja.
Gillian McKeith-et és Nigella Lawsont előszeretettel hasonlítják össze, lévén egyidősek (4 hónap a korkülönbség közöttük), mindketten 52 évesek. Gillian McKeith a vastagbéltisztítást és a detox étrendet népszerűsítő táplálkozási tanácsadó - egyik sorozata nálunk is fut a tv-ben - fiatalabb korában átlagos kinézetű nő volt,

mára azonban nem a legjobb reklám módszere számára:


A nem az önmegtartóztatásról híres Nigella Lawsont, azt hiszem, senkinek sem kell bemutatnom.


Bár a változókor őt is megviselte és nem mindig tudta kordában tartani kilóit, mára azonban újra régi fényében tündököl.

kép

Érdemes tehát figyelni arra, hogy ne csak a kilóink apadjanak, de a súlyvesztés ne az izomtömegből, hanem a zsírraktárainkból történjen. Bizonyos kor után a gyors fogyást a bőr már nem képes követni, így félő, hogy leginkább egy sharpeihez válunk hasonlóvá.


Csak óvatosan, végül is nem az a cél, hogy összetévesszenek minket a saját nagyanyánkkal!


17 megjegyzés:

Lizi írta...

Ezt a bejegyzést most lájkolom:):):)

chanson írta...

Igen, jó ez a bejegyzés... :-)

Egy valamit azonban elárulok. Tudom, ha valaki plusz kilókat szed fel, hajlamos arra, hogy rögtön egy szerinte mindent elkendőző egyrészes fürdőrucit hordjon. Én is így tettem annak idején... Aztán rájöttem valamire. Felpróbáltam az első bikinit. Méretekkel kevesebbnek látszottam benne. Azóta is azt hordok. Ma már nagyon szépeket lehet kapni akár extra méretben is. Jobban tartja, formálja a hasat, a mellet, mint az egyrészes, ami alatt lóg minden. S az ember komfortérzete is jobb, nem aszalódik és viszket egész nap a mindent "eltakaró" műszálas abroncs alatt...
S mielőtt valaki arra gondolna, ez csak kissé molett nők esetén képzelhető el, megnyugtatom: téved... Én sem az vagyok! :-)))

duende írta...

:) Jó kis bejegyzés. :)

Akkor még számomra is van remény, a változókor engem is nagyon megvisel. És hasonlítunk, az én súlymozgásom hasonló: 42 kg-83 kg-ig. Épp most áll mindenem, a felső határon vagyok. És én sem azért mert annyit eszem...
No de Rómát sem egy nap alatt építették, hiszem hogy leszek még normális súlyban újra én is.
Egyébként meg, sok vékony ismerősömet látom mostanában, akiket évekig nem láttam. Hasonlóan összeaszottak, mint az egészségtudatos hölgy... Inkább vagyok gömbölyű! Nagyon megrendítő volt látni többeket is mostanában.

Borcsa írta...

Chansonnak igaza van... egy ismerősömön harminc kiló felesleg van, őt a fehérneműboltban az eladó beszélte le az egyrészesről, és ajánlott neki bikinit. Az illető hölgy nem bánta meg :-)
Úgy saccolom, rajtam kb. 10 kiló plusz marad majd szülés után (a 8. hónapban vagyok), szeretném leadni, de azért nem akarok úgy kinézni, mint a sharpei :-D ötletek?

Palócprovence írta...

Lizi, köszi! :)

Palócprovence írta...

Chanson, én is bikini párti vagyok. :)

Palócprovence írta...

Duende, sokan összetévesztik a soványságot az egészséggel.
A változókor bizony kemény dió, én már csak tudom. Gyakran társul hozzá pajzsmirigy alulműködés, inzulinrezisztencia, stb, amivel bizony foglalkozni kell.

Palócprovence írta...

Borcsa, első körben a kivárást javasolnám, hogy tényleg marad-e rajtad 10 kg. Én pl. 17 kg-t híztam, és 8 kg plusszal mentem haza a kórházból (a lányom 3,20-szal született), ami 6 hónap alatt magától eltünt. A szoptatási időszak alatt egyébként sem szabad fogyókúrázni. Utána pedig érdemes a megfelelő fehérjebevitelre odafigyelni (mondjuk egyébként is).
És gratulálok a 8. hónaphoz! :)

Névtelen írta...

Már kora reggel szerettem volna írni egy kommentet ide, de nem sikerült :(.
Így most írom.
Köszönjük ezt a bíztató összefoglalót!
Borcsa: 59kg-val indultam, majd 73-al mentem szülni. Kijövetkor 65 voltam (2,78-al született az én Mazsolám). Egy röpke félév alatt sikerült mindenféle fogyókúra nélkül (szoptatással!!!) leadnom még 4-et, és mára visszatértem a kiinduló súlyomhoz (még szoptatok :)).
Szóval, ezzel csak annyit akartam mondani, hogy nem szabad ész nélkül fogyózni (főleg szoptatás-terhesség alatt). Mindenből lehet enni MÉRTÉKKEL. :)
Palócprovence: imádom a blogod! (bár csak ritkán jutok írni való időhöz)

Névtelen írta...

No, most meg látom, hogy az előző eszmefuttatásomnál Névtelenként tüntetett fel a blog :(. Nem akartam én ám elrejtőzni.
(blogom: varazskucko.blogspot.com)
Valamiért nem sikerül mostanában a normális kommentelés. :(
Szép napot!
Cicurka :)

Palócprovence írta...

Cicurka, valamiért nem jelennek meg automatikusan a megjegyzéseid, nem tudom az okát.
Egyébként, köszönöm! :)

Borcsa írta...

Palócprovence, Cicurka, köszönöm. Második terhesség, az előzővel nem híztam ennyit, hála az első trimeszteri rosszulléteknek, ez most valahogy kimaradt. Akkor hat kiló plusz volt rajtam, ami nem tűnt el magától, csak diétával, de elég nyúzott fejem lett utána, bár lehet, hogy inkább a sűrű éjszakai ébredéseknek és nem a fogyásnak köszönhetően :-D

Monika írta...

És az az utálatos narancsbőr dolog???Azzal mi legyen? Ami már nem csak a combon,hanem a hason is van.Ilyenkor pedig mégiscsak az egyrészes a jobb.MERT egy gömbölyű nő csinos addig,amíg nem lóg a bőre, de utána????

Palócprovence írta...

A combon lévőre az egyrészes sem segítség. :)Egyébként a narancsbőr testsúlytól független, aki hajlamos rá (a legtöbb nő igen), annak 50 kilósan is van. Viszont nagyon hatékony kezelések vannak rá...

Borcsa írta...

Nekem az első terhességem után tornával és diétával a narancsbőr nagyja is köddé vált... diéta természetesen csak a szoptatás befejezése után! ;-) láttam én is vékony nőkön, de inkább a kevésbé sportosakra jellemző.
Milyen kezelések hatnak rá legjobban egyébként?

Palócprovence írta...

Saját tapasztalatom szerint a gépi vákuummasszázs nagyon hatékony - serkenti a nyirokkeringést. Nyáron a nagy melegben könnyen bedagad a lábam, ezért megelőzésképpen szoktam vákuummasszázsra járni, aminek kellemes mellékhatása, hogy a narancsbőröm is eltűnik. De más, szintén a nyirokkeringést serkentő kezelés is jó lehet...

Borcsa írta...

Köszi! :-)