Régi hagyomány a családunkban - bár nem vagyunk vallásosak - mi is gyertyát gyújtunk advent vasárnapjain. A késő délutáni gyertyagyújtás, beszélgetés mellett elmaradhatatlan valamilyen sütemény és némi itóka (nem feltétlenül alkoholos).
A Tarte Tatint nem kell előző nap elkészíteni (így jó esélye van, hogy gyertyagyújtásig nem "párolog el", de gyorsan összedobható.
A Tarte Tatin, a francia karamellizált almatorta "születési" idejét 1898-ra teszik, amikor is a franciaországi Lamotte-Beuvronban működő Hotel Tatin egyik tulajdonosa, Stéphani Tatin egy hagyományos almás pitét készült sütni. Aznap kissé szétszórt volt, így túl sokáig hagyta sülni az almákat a vajban, amit már csak a kissé égett szagra vett észre. Sajnálta kidobni, ezért az almák tetejére tette a tésztát és úgy sütötte meg. A vendégek körében nagy sikert aratott ez a konyhai baki.
Hozzávalók
a tésztához:
- 15 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 2,5 dkg cukor
- 2 tojássárgája
az almához:
- 5 alma
- 4 dkg vaj
- 10 dkg cukor
A tészta hozzávalóiból készítsünk omlós tésztát és tegyük legalább 30 percre a hűtőbe. Amíg hűl, addig a meghámozott, elnegyedelt almákat süssük egy (kb. 25 cm-es átmérőjű) tűzálló tálban 15 percig a vaj és cukor keverékén. Én egyszerűen egy vaslábasban készítem, de bármi megteszi, csak hőálló legyen.
Az edénynél kicsit nagyobbra nyújtott tésztát tegyük az almák tetejére, a túllógó részeket nyomjuk be a széleken. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt sül meg. Rögtön borítsuk egy határozott mozdulattal egy tálra (ha szükséges, előtte körben lazítsuk meg egy késsel). Melegen, de ne forrón tálaljuk!
2 megjegyzés:
Eine besonders feine Apfel-Verwertung!
Liebe Grüsse aus Wien
:)
Megjegyzés küldése