Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2011. 11. 12.

Pulaó

"Megszűnt a tér és az idő, s én újra kisgyermek voltam, aki az asztalnál ülve mohón várja, hogy ujjait a levélre rakott szerecsendió- és szerecsendióvirág-illatú rizspiláfba (vagy pulaóba, ahogy mi hívjuk bengáli nyelven) mártsa. A piláf köré számos más ínycsiklandó ételt tálaltak....A levélre erős illatú mártásban úszó ponty-, bhekti- vagy más halszeletet tálaltak, amelyeket gyorsan össze kellett keverni a piláffal, hogy a mártás a levélről ne folyjon le az asztalra... A gyermeknek, aki akkor voltam, egy hosszú nap csúcspontja volt a lakoma, amelyet felkavaró érzelmek, kifinomult zene, hangos és zűrzavaros tevékenység, de legfőképpen színek és szagok töltöttek meg."
                                                                                                                                        /Chitrita Banerji/


Az alábbi pulaó nem tartalmaz szerecsendiót és szerecsendióvirágot, de a pulaónak a fűszerezését tekintve megszámlálhatatlan változata van. A mogul múlt e fűszeres remeke nem csak hússal készülhet, de köretként is szolgálhat mártásos húsételek mellé. Egy biztos pont van, valamennyi a híres és mesés basmati rizsből készül.

Hozzávalók
  • 2 bögre basmati rizs
  • 3 bögre víz + az áztatáshoz
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál ghí
  • 2 fej hagyma
  • 1 bögre kifejtett zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
  • maroknyi mazsola
  • maroknyi mandula vagy kesu 
  • 1 evőkanál reszelt gyömbér
  • 3 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 fahéjrúd
  • 3-4 tok kardamom magjai
  • 4-5 szegfűszeg
  • 2 indiai babérlevél (kasszia)
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • bors
Addig mossuk a rizst, amíg teljesen tiszta víz folyik le róla, majd áztassuk 1 órát annyi vízben, amennyi bőven ellepi, végül szűrjük és csepegtessük le.
Az olajban pirítsuk meg a hagymát (vigyázzunk, ne égjen meg), vegyük ki a serpenyőből. A maradék olajhoz adjuk a ghít és süssük benne 1-2 percig a fűszereket, majd keverjük bele a rizst is, azt is pirítsuk egy kicsit. Öntsük fel a vízzel, sózzuk ízlés szerint. Forraljuk fel és lefedve pároljuk alacsony hőfokon 8-10 percig. Adjuk hozzá a borsót, a mazsolát, és a magvakat. Főzzük, amíg a rizs megpuhul. Tálalásnál keverjük el benne a sült hagyma egy részét, a többit szórjuk a tetejére.

1 megjegyzés:

Kriszta írta...

Ez isteni! Nagyon fogamhoz való!:)Mentem is!Ki fogom próbálni!