A kardamom - elaichi - (Elettaria kardamum W.M.) a gyömbér rokonságába tartozik és száraz, halványzöld toktermése, amiben barnás, feketés magocskák rejtőznek a tulajdonképpeni fűszer. Nem azonos a fekete kardamommal (Amomum subulatum)!
Dél-Indiában és Srí Lankán őshonos, az indiai illatosabb - édeskés, kámforos, eukaliptuszra emlékeztető aromájú, enyhén csípős. A termést zölden, érés előtt, de már teljesen kifejlődve szedik, majd szárítják. Inkább egész kardamomtokokat vásároljunk, mert egyrészt az őrölt gyorsan veszít a minőségéből, másrészt sokszor nem csak a magokat, de a tokokat is beleőrlik (az nem tartalmaz illóolajokat).
Az indiai konyha, de az arab is elképzelhetetlen nélküle, a skandinávok is igen kedvelik. Több fűszerkeverék (curry, garam masala) fontos összetevője.
Serkenti a szívizmok működését, neve is valószínűleg innen ered (görögül: kardia = szív, amomum = fűszer). Javítja az emésztést, szélhajtó. Köhögés és fejfájás ellen is alkalmazzák.
Semmivel nem helyettesíthető, ezért inkább hagyjuk ki a receptből, ha nincs kéznél (de aromája hiányozni fog).
Egyik kedvencemnek, a Pahlavanak is lényeges szereplője.
Egyik kedvencemnek, a Pahlavanak is lényeges szereplője.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése