Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2011. 11. 26.

Advent 1. vasárnapjára: Tarte Tatin

Régi hagyomány a családunkban - bár nem vagyunk vallásosak - mi is gyertyát gyújtunk advent vasárnapjain. A késő délutáni gyertyagyújtás, beszélgetés mellett elmaradhatatlan valamilyen sütemény és némi itóka (nem feltétlenül alkoholos).

A Tarte Tatint nem kell előző nap elkészíteni (így jó esélye van, hogy gyertyagyújtásig nem "párolog el", de gyorsan összedobható.

A Tarte Tatin, a francia karamellizált almatorta "születési" idejét 1898-ra teszik, amikor is a franciaországi Lamotte-Beuvronban működő Hotel Tatin egyik tulajdonosa, Stéphani Tatin egy hagyományos almás pitét készült sütni. Aznap kissé szétszórt volt, így  túl sokáig hagyta sülni az almákat a vajban, amit már csak a kissé égett szagra vett észre. Sajnálta kidobni, ezért az almák tetejére tette a tésztát és úgy sütötte meg. A vendégek körében nagy sikert aratott ez a konyhai baki.



Hozzávalók

a tésztához:
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2,5 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
az almához:
  • 5 alma
  • 4 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
A tészta hozzávalóiból készítsünk omlós tésztát és tegyük legalább 30 percre a hűtőbe. Amíg hűl, addig a meghámozott, elnegyedelt almákat süssük egy (kb. 25 cm-es átmérőjű) tűzálló tálban  15 percig a vaj és cukor keverékén. Én egyszerűen egy vaslábasban készítem, de bármi megteszi, csak hőálló legyen.

Az edénynél kicsit nagyobbra nyújtott tésztát tegyük az almák tetejére, a túllógó részeket nyomjuk be a széleken. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt sül meg. Rögtön borítsuk egy határozott mozdulattal egy tálra (ha szükséges, előtte körben lazítsuk meg egy késsel). Melegen, de ne forrón tálaljuk!

2 megjegyzés:

Wienermädel + Co írta...

Eine besonders feine Apfel-Verwertung!
Liebe Grüsse aus Wien

Palócprovence írta...

:)