Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2011. 11. 14.

Basmati rizs

A hosszú, vékony szemű basmati rizsnek már neve is utal finom illatára (a hindi bászmati szó illatost jelent). Az Észak-Indiában és Pakisztánban termesztett basmati rizs évente csak egyszer hoz termést, minőségét befolyásolja a hőmérséklet, a termőföld, a víz és a termesztés módja is. Termésátlaga jóval alacsonyabb, mint más rizsfajtáké és csak kézi erővel művelhető és takarítható be, ez árában is megmutatkozik. A legjobb minőségű a Himalája teraszos lejtőin termesztett.



Elkészítése során a rizsszemek "pergősek" maradnak, nem ragadnak össze. Ezt segíti elő az alapos mosás (ami eltávolítja a keményítő egy részét), áztatás és pirítás is.



Nincsenek megjegyzések: