Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 08. 09.

Az ipolysági Bieta étterem

Ipolyság egykor Hont vármegye székhelye volt miután Kemencéről ide került a megyeszékhely. A trianoni békeszerződéssel Csehszlovákiához csatolták, majd 1938 és 1945 között az első bécsi döntés értelmében ismét Magyarországhoz tartozott. Közvetlen vasúti kapcsolata volt Budapesttel, a síneknek azonban mára nyoma sem maradt... A változások természetesen nem csak Ipolyságot érintették, hanem azokat a településeket is, amelyek ma már Pest megyéhez tartoznak és így a perifériára szorultak korábbi helyzetükhöz képest.

Azért még ma is sokan intézik ügyes-bajos dolgaikat (természetesen a hivatalosakat leszámítva), vásárlásaikat Ipolyságon vagy éppen ide járnak étterembe, például a Bieta étterembe.


A Bieta árai nagyon barátságosak, ételei finomak, teraszai még a legnagyobb melegben is kellemesen hűvösek. Az étlap magyarul is olvasható, azonban legyünk résen, van külön menüs étlap (ezzel sem nyúlhatunk mellé) és a nagy étlap a teljes választékkal. Az árak a köret és a saláta árát is magukban foglalják!

3 megjegyzés:

Messzenéző Minyon írta...

Legeslegeslegkedvencebb éttermünk az ipolysági Bieta! Más sok-sok éve és ezen az sem változtatott, hogy később közeli ismeretségbe és barátságba keveredtünk a tulajdonossal. Illetve annyiban változtatott, hogy azóta leesett már ott nekünk néhány ingyenvacsora, bár azért ezt nem szoktuk erőltetni.
Egy alkalommal (még az említett barátság előtt) rokonokkal voltunk ott vacsorázni és záróráig maradtunk. A határon vettük észre, hogy a rokonunk táskája ottmaradt. Futottunk vissza és a személyzet a már bezárt kapuban várt ránk a kezükben a táskával. Addig nem mentek haza.

Pusztag írta...

Nekünk is az egyik kedvenc helyünk!
Kicsi a világ :)

Palócprovence írta...

Szerintem még nagyon sokunknak kedvenc helye! És nagy előnye, hogy csak 5 km-re van tőlünk! :))