Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 08. 31.

Csalamádé

Ezzel a klasszikus csalamádérecepttel Hémanginak voltam adós. Minden zöldségből azonos mennyiség kell, de természetesen ezen lehet változtatni, a mostani adagból én is kihagytam a sárgarépát, viszont több káposzta került bele. Az eredeti recept szerint a lesózásához kilónként 5 dkg só kell, szerintem 3-4 dkg is elég. Ez a mennyiség persze nem marad benne. Kb. 2,5 kiló legyalult zöldséghez kell 1 liter felöntőlé. Nem csak borecettel készülhet, hanem 10 vagy 20 %-os ecettel is, ekkor értelemszerűen fele, illetve negyede kell, a víz mennyiségét is ehhez kell igazítani. Mivel nincs benne semmilyen tartósítószer, ezért magasabb az ecet és cukortartalma. Ha ezeket csökkentjük, feltétlenül kerüljön bele Na-benzoát.



Hozzávalók:
  • káposzta (kemény fejű legyen)
  • vöröshagyma
  • uborka
  • zöldpaprika (húsos, néhány piros is lehet közte vagy csípős is)
  • zöld paradicsom (nem zöld fajta, hanem éretlen normál)
  • sárgarépa
  • kilónként 3-4 dkg só
A felöntőléhez literenként:
  • 6 dl víz
  • 4 dl fehérborecet
  • 15 dkg cukor
  • 1 kiskanál egész feketebors
  • 1 kiskanál koriandermag
  • 1 kiskanál mustármag
  • néhány babérlevél
A zöldségeket megtisztítom és legyalulom. Egy nagyobb tálban összekeverem a sóval és lefedve 3 órán keresztül állni hagyom. Közben elkészítem a levet, a vizet a cukorral, ecettel, fűszerekkel felforralom, majd kihűtöm. Ha letelt a 3 óra, kinyomkodom a zöldségkeveréket (nem kell nagyon erősen!), csírátlanított üvegekbe teszem. Itt se nyomkodjuk túlzottan, mert különben megpuhul nagyon az állás során! Ráöntöm a levet és lezárom az üvegeket.

14 megjegyzés:

szepyke írta...

A kedvenc savanyúságom. Képes vagyok egy szelet vajaskenyérrel megenni belőle kb egy kilót...
Nagyon szeretem.
Soha nem teszel bele sárgarépát?

Palócprovence írta...

De szoktam, csak ebbe a mostani adagba nem került (még fogok csinálni). De nem is baj, így szép zöld maradt

Névtelen írta...

Télére is eláll ez a savanyúság?

Palócprovence írta...

Igen, ez téli savanyúság.

Feketeribizli írta...

Most láttam, hogy olvasol engem :-) én is rég szemezek a blogoddal, és gratulálok hozzá, nagyon jó Nálad! A többi blogod is ínycsiklandó, és gyönyörűek a képek! Szép napot!

Névtelen írta...

Köszönöm, és örülök, hogy Rád találtam.

napmátka írta...

Nagyon klassz recept, én is köszönöm, hogy leírtad!

Palócprovence írta...

Feketeribizli, köszönöm szépen! Én is szeretek Nálad lenni! :))

Palócprovence írta...

Kedves Névtelen és Napmátka, örülök neki! :)

Vegavarázs írta...

Ez nagyon klassz, Palócprovence! Jövőre megcsinálom. Mindennap elhatározom, hogy vége a befőzési szezonnak. De aztán meglátom a rengeteg almát az udvaron, meg eszembe jut, hogy jó lenne még egy kis paradicsom csatni, azt ajándékba is lehetne adni...

Kati írta...

Hetek óta keresek egy csalamádé receptet amiben nincs tartósitószer, és itt rátaláltam. Köszönöm, holnap ki fogom próbálni, de biztos nagyon finom lesz.

Névtelen írta...

mennyi ideig kell az uvegekben ernie hogy fogyaszthato legyen?
koszi szepen

Palócprovence írta...

Akár azonnal is fogyasztható, de nem árt neki egy-két hét állás, hogy az ízek összeérjenek.

Villő Denke írta...

Köszönöm a remek receptet, tegnap elkészítettem, ma muszáj volt megkóstolni: finom!