Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 08. 14.

Könyvajánlós játék

Sofia hívott játékba, amin kapva-kaptam, lévén olvasáshoz kapcsolódik: az éppen olvasott könyv 161. oldalának 5. mondatát kell idézni. Általában több könyvet is olvasok egyszerre, most sincs ez másképp és a játék kapcsán tudatosult bennem, hogy a mostaniak mindegyike az arab világhoz kapcsolódik.

Íme a mondat: "De egy napsütéses májusi napon kilépünk a moziból, és az égből érthetetlen fehér pelyhek hullanak."


Ebből a mondatból túl sokat nem tudunk meg a könyvről, de az ajánlóból már inkább:
"A Visszatérés Iránba három generáció és két kultúra találkozásának története, de mindenkinek szól, aki keresi a helyét a világban. Tara Bahrampour családjában a kétnejű nagyapa egy feudális társadalom jómódú tagja, az apa az Egyesült Államokban végzett építész, amerikai popsztár feleséggel. Tara és testvérei nem mindennapi családjukban hozzászoktak a kétféle életstílushoz, majd megtapasztalták a két kultúra összeférhetetlenségét is - otthon, az utcán és az iskolában. Az 1979-es iráni forradalom legvéresebb napjaiban az akkor tizenegy éves Tarának még sikerült elmenekülnie az országból. Csupán néhány bőröndöt és az emlékeit vihette magával. Az Amerikában töltött másfél évtized után ő volt az első, aki visszatért Iránba, hogy felnőttként felkutassa a család gyökereit, de a hatóságok ellenségessége miatt hontalan lett.

A fiatal újságírónő megindítóan őszintén, humorral, öniróniával, személyes hangon és korát meghazudtoló élettapasztalattal számol be két kultúra drámai összecsapásáról, amiben élt, és ami egyre inkább meghatározója lesz a mi életünknek is."

A második kötet 161. oldalán pont nincs szöveg, csak kép. Lisa Lovatt-Smith Moroccan Interiors című albuma impozáns már méreténél és súlyánál fogva is.

A harmadik könyvben ez olvasható: "Vegyük kisebbre a lángot." Ebből a sorból már erősen gyanítható, hogy szakácskönyvvel van dolgunk.

És igen, egy falat ... Marokkó. Tess Mallos könyve Marokkóba repít minket megismertetve a kuszkusz, a djej emshmel (tartósított citrommal és olajbogyóval omlósra főtt csirke tagine), a bisztéya (pihekönnyű leveles pitetészta galambhúsos, tojásos töltelékkel), a mecsui (különféle fűszerekkel bedörzsölt és lassú tűzön sütött bárány) és még számtalan étel receptjével.

Játékba hívom: Annamarie-t, Julcsit, Messzenéző Minyont, Renit, Trinityt és persze Mindenkit, akinek még kedve van!

4 megjegyzés:

Annamarie írta...

Köszönöm a játékba való meghívást. Sajnos csak 1 hét múlva tudom idézni, mert a könyvet Szomorócon felejtettem. És miután én egyszerre csak egy könyvet olvasok, így előbb vissza kell szereznem.

Reni írta...

Köszönöm a játékba hívást, holnap meg is írom az ehhez tartozó bejegyzésem. :)

trinity írta...

Én is köszönöm a játékot,
hétvégére elmegyünk, de a jövő hét elején sort kerítek rá mindenképpen!!!

Messzenéző Minyon írta...

Én is köszönöm a meghívást, a héten megírom, de előbb más fontos írnivalóim vannak...