Nagy kedvencem a pácolt citrom, ami gyakori szereplő a marokkói és tunéziai konyhában. Nálunk még nem találkoztam vele boltokban (bár elképzelhető, hogy kapható), de ez nem is olyan nagy probléma, házilag is könnyen elkészíthető. A sok módszer közül - főzés, fagyasztás, olaj vagy fűszerek hozzáadása helyett, nekem a hagyományos módszer vált be legjobban. Igaz, ez a legidőigényesebb is, mert bár a munka vele csak néhány perc, de 1 hónapot kell várni a kóstolásáig.
Egy titka van, nem szabad sajnálni belőle a sót.
Hozzávalók
Üvegbe teszem az így előkészített citromot, majd folytatom a többivel is.
Jó szorosan nyomkodom az üvegbe a citromokat és legfelülre is teszek sót. A só hatására levet ereszt.
Másnapig a konyhapulton hagyom. Amennyiben a keletkezett lé nem lepné el a citromokat, akkor frissen facsart citromlevet öntök rá. Lezárom az üveget és hűvös, száraz helyen tárolom 1 hónapon át. Időnként megmozgatom az üveget, hogy a só teljesen feloldódjon.
Használatakor a megpuhult citrombelsőt eltávolítom és a citromhéjat alaposan átmosom a sótól. Felcsíkozva teszem az ételbe.
Utóirat: Daisy juttatta eszembe, hogy egy fontos dolgot kifelejtettem: 6 hónapig eláll hűvös helyen!
Hozzávalók
- 1 tiszta, lezárható befőttes üveg
- citrom
- jódmentes só
Üvegbe teszem az így előkészített citromot, majd folytatom a többivel is.
Jó szorosan nyomkodom az üvegbe a citromokat és legfelülre is teszek sót. A só hatására levet ereszt.
Másnapig a konyhapulton hagyom. Amennyiben a keletkezett lé nem lepné el a citromokat, akkor frissen facsart citromlevet öntök rá. Lezárom az üveget és hűvös, száraz helyen tárolom 1 hónapon át. Időnként megmozgatom az üveget, hogy a só teljesen feloldódjon.
Használatakor a megpuhult citrombelsőt eltávolítom és a citromhéjat alaposan átmosom a sótól. Felcsíkozva teszem az ételbe.
Utóirat: Daisy juttatta eszembe, hogy egy fontos dolgot kifelejtettem: 6 hónapig eláll hűvös helyen!
10 megjegyzés:
Ez nagyon érdekes! Mindenképp ki fogom próbálni. Te milyen ételekhez használod?
Eddig még csak arab ételekhez próbáltam. Hamarosan felteszem annak a csirkének a receptjét, amit tegnap csináltam vele.
De csak úgy magában is szeretem - kicsit sós, kicsit savanyú. Tunéziában szinte mindenhez ezt ettem! :)
Màr kifigyeltem a citromokat a hűtőben...most Anna szemét figyelem, és mihelyst lehunyja, megyek citromot sózni. :-)))
Jó ideje készülök már csinálni, valahogy mindig elmaradt eddig. Köszönöm,hogy eszembe jutattad. :))
Csináltam már én is, tényleg különleges, nagyon finom. Én marokkói ételeket készítettem és abba tettem. A maradékok kitűnően fagyaszthatók, ha kiszeded a citrom belsejét.
Gabah, remélem, Anna már kipihente magát és Te is elkészültél a citrom sózásával! :)
Limara, örülök, hogy eszedbe juttattam! :)
Daisy, köszi az ötletet és azt, hogy eszembe juttattad, egy fontos dolgot kifelejtettem a végéről...:)
Szerda óta a kamrapolcon pihen egy üveg. Már nagyon várom, hogy elteljen az egy hónap:D
Van olyan recepted amiben használtad a sós citromot?
Például ebben:
http://palocprovence.blogspot.com/2009/11/marokkoi-ihletesu-csirke.html
Megjegyzés küldése