Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 11. 25.

VKF! XXX: Karácsonyi ajándék a konyhából - Visszatekintő 2.

Chef Viki - nagyon praktikusan - a jubileumi XXX. VKF! témájának a konyhából kikerülő karácsonyi ajándékokat választotta. Mielőtt sort kerítenék a mostani ajándékom bemutatására, néhány régebbi, a konyhámban készült ajándék közül válogatok.

Tulajdonképpen bármilyen étel vagy sütemény lehet ajándék, ha ezzel örömet szerzünk a megajándékozottnak. Praktikusabb azonban, ha az előre elkészíthetőkben gondolkodunk. Természetesen az olyanokban, ami sokáig eláll. Mindkét feltételnek megfelel a confit kacsából.


Birssajt


A birs szezonja már lejárt, esetleg még a szerencsések tudnak szerezni valaki dugi készletéből, de jövőre is lesz karácsony, jó lesz ez a recept későbbre is.

Vaníliakivonat

Minél tovább állnak a vaníliarudak az alkoholban, annál aromásabb lesz a végeredmény.


Nutellás bonbon




Bár a levendula már elvirágzott, azonban szárított formája kapható a gyógynövényeket forgalmazó üzletekben, így semmi akadálya, hogy akár levendulás sót



akár levendulás cukrot készítsünk.



Hasonlóképpen csinálhatunk rozmaringos cukrot is.


Rozmaringot vásárolhatunk cserepes formában és csak a zöldjét is nagyobb üzletekben, zöldségboltokban.

Őszibarackchutney


Egy pikáns chutney is jól jöhet. Az őszibarackból készült változathoz nem csak friss barackot használhatunk, jó a fagyasztott is vagy a befőtt. Ez utóbbi esetében vegyük figyelembe a cukortartalmát!

Műzliszelet üvegből

A sütésben járatlanok is sikerre vihetik a műzliszelet elkészítését, ha a hozzávalókat előkészítve egy szép üvegben kapják meg.


Az arab konyha szerelmesei, de az újdonságra fogékonyaknak is örömet lehet szerezni a pácolt citrommal


vagy a harissával.


A konyhából nem csak ehető ajándékok kerülhetnek ki, de házi kozmetikumok is, amik garantáltan tartósítószer-mentesek és csak természetes anyagokat tartalmaznak. A testradír és a narancsbőr elleni kence szép üvegbe csomagolva az igazi.

12 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Ah... Bámulatos!

Palócprovence írta...

:))) Köszi!

Annamarie írta...

Mennyi ragyogó ötlet!!!!

Judit írta...

Szuper ötletek, a tegnap főztem meg a recepted alapján a birssajtot, nagyon jó lett!

Palócprovence írta...

Annamarie, köszönöm!:)

Palócprovence írta...

Judit, köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik a recept! :)

szepyke írta...

A sóban eltett citromot mihez használod? Jól tudom, hogy az a perzsa konyha egyik titkos fegyvere?:)

És ez az összeállítás! Bámulatos!

"saját levében" írta...

Jaaaaa.......Hát így persze könnyű a Jézuskának ott Palócföldön!

napmátka írta...

Köszönöm a nagyszerű ötleteket, különösen a konfitot. Mazsolázok...!:)

Palócprovence írta...

Szepyke, inkább a marokkói konyháé, de Tunéziában is népszerű.
És köszönöm! :)

Palócprovence írta...

"Saját levében", :)))

Palócprovence írta...

Napmátka, szívesen! Nem gondoltam volna, hogy pont a confit kelti fel az érdeklődésedet...:)