Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 12. 04.

Karácsonyi receptverseny - Desszert: Karácsonyi pohárkrém

Ez a pohárkrém tulajdonképpen a Nagy Családi Kedvenc egyik változata némi habcsók kiegészítéssel.




A csokis habcsókot készen is megvehetjük, de ha akad a sütis dobozban házi változat, az még jobb. De használhatunk amarettit vagy más ropogós aprósüteményt is helyette. A tetejére gránátalmamagokat terveztem, de ember tervez ... a kereskedők pedig módosítják az elképzelést. Így maradt a hűtőben lapuló fagyasztott ribizli és talán még jobb is lett a végeredmény. A ribizlit nem kell felolvasztani, 1-2 perc alatt kienged a krém tetején és kellemesen hűvös marad.


Hozzávalók
  • 5 dl legalább 20%-os sűrű tejföl (soványabb nem jó!)
  • porcukor ízlés szerint
  • 1 löttyintésnyi rum
  • 2 hámozott, felkockázott narancs
  • fahéj
  • csokis habcsók (helyette amaretti, vagy egyéb keksz)
  • a tetejére fagyasztott ribizli (vagy gránátalmamagok)
A tejfölt kikeverem a cukorral, ízesítem a fahéjjal és a rummal. Belekeverem a narancskockákat és készen van. Lehetőség szerint közvetlenül a tálalás előtt adagolom a habcsókra és díszítem a fagyasztott gyümölccsel (esetleg gránátalmamagokkal), de természetesen mindez egyszerre is elvégezhető.

Elkészítési idő: 15 perc vagy 10 perc + 5 perc a tálalás.

4 megjegyzés:

Andi írta...

Imádom! Nagyon guszta! Viszem a receptet!!!

Palócprovence írta...

:)))

szepyke írta...

Én még mindig a tavalyi tortádtól vagyok elájulva!
Az maga a mese!:)

Palócprovence írta...

Köszi! :) Bár az nem készül el 15 perc alatt...