Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 07. 05.

Rántott bab

A "panírozzuk be, csak jó sülhet ki belőle" mentalitás nem csak a magyar konyhára jellemző. Egyik új kedvencem a görög konyha - talán kevéssé ismert - egyik gyöngyszeme. Különösen a Kikládokon népszerű a panírozva kisütött bab, ez a laktató előétel.


Hozzávalók
  • 2 doboz óriás fehérbab
  • 10 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • a sütéshez olaj
A legegyszerűbb konzerv babot használni, de magunk is megfőzhetjük a beáztatott babot. Saját jól felfogott érdekünkben csak óriás szemű babbal próbálkozzunk (eredetileg is ebből készül).
A panírozás és a sütés a szokásos módon történik: liszt - tojás - zsemlemorzsa hármasa után mehet a forró olajba.
Előételként vagy sörkorcsolyaként, borszánkóként adhatjuk, de remekül illik hozzá a tzatziki, a sült feta és a saláta.



8 megjegyzés:

Puszedli írta...

Kicsit hosszadalmas lehetett a panírozás, de ettől eltekintve nagyon tetszik! :)

Jucy írta...

Szerintem meg egyszerűbb, mert egy nagy marékkal beledobod egyszerre forgatod, nem úgy mint a húsnál, hogy mindent külön, külön.
Ki is próbálom még ma!

Chef Viki írta...

Ez őrült jól hangzik! Tuti kipróbálom!

Itt aztán tényleg be kell vetni a dobozos/zacskós panírozást, de így szerintem hipp-hopp készen is van!

Bianka írta...

Csodás ötlet, jönnek is vendégek, mekkora meglepi lesz nekik :)

Fabrikák írta...

Nyugtass meg ...ó olvasom igen:nem egyenként kell panírozni!

Eisenstock Ildikó írta...

Biztosan pompás, de enyhén szólva macerás egy fogás. De, amilyen őrült vagyok, biztos, hogy ki fogom próbálni.

Palócprovence írta...

A látszat ellenére nem annyira macerás elkészíteni (nem szemenként kell panírozni), de azért praktikusabb a nagyobb szemű bab használata.

Aniko írta...

De jò otlet! A happy hour-hoz tokèletes!!!
Szia