Vakító napfény, a tenger sós illata, színpompás bougainvilleák, metaxa és szirtaki, mi más juthatna róla eszembe, mint Görögország. És ha már Görögország, akkor a számtalan taverna és a remek ételek. Nagy kedvencem a görög konyha (is). Az egyik legegészségesebbnek tartják, friss alapanyagok, rengeteg zöldség- és bőséges olívaolajhasználat jellemzi.
A tzatzikit a görög mezedesz részeként szokták tálalni, de mi szívesebben fogyasztjuk gyros mellé. Nem állítom, hogy ez egy autentikus változat (a mentát és az olajat kihagyom belőle), de mindig így készítem.
A tzatzikit a görög mezedesz részeként szokták tálalni, de mi szívesebben fogyasztjuk gyros mellé. Nem állítom, hogy ez egy autentikus változat (a mentát és az olajat kihagyom belőle), de mindig így készítem.
Hozzávalók
- 5 dl joghurt
- 1 kígyóuborka vagy 2 fürtös uborka
- 2 gerezd fokhagyma
- só
Így egy sűrű krémet kapok (a joghurtsajt készítésének is ez az első lépése egyébként). Van, hogy se időm, se türelmem ezt kivárni, akkor fele-fele arányban használok joghurtot és tejfölt.
A kígyóuborkát nem szoktam meghámozni, csak a fürtöset. Lereszelem, alaposan megsózom és egy kicsit állni hagyom. Jól kinyomkodom és beleteszem a joghurtkrémbe a lereszelt fokhagymával együtt. Nem árt neki egy kis állás, hogy az ízek összeérjenek, de rögtön is fogyasztható.
3 megjegyzés:
Nálunk minden mediterrán étel jöhet-ez is...Úgy látom, nem csak én idézgetem a nyári élményeim:)
Már elég rég vágyom rá, de pillanatnyilag az otthoni készletben se uborka, se joghurt. A legközelebbi bevásárlólistára viszont felkerül.
Én is nagy rajongója vagyok a Földközi-medence ételeinek, bármelyik partjáról legyen is szó.
Ilyenkor februárban muszáj egy kicsit a nyarat idézni, bár a tzatziki nálunk egész évben asztalra kerül, mert nagyon szeretjük.
Megjegyzés küldése