Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 09. 03.

Grúz - magyar barátság, avagy az adzsikafűszer és a lecsó

Tudom, tudom. Szinte minden nemzetnek megvan a maga lecsóvariációja és ezen belül szinte házanként eltérő változata, de most az egyszer tegyük fel, hogy a lecsó magyar, és tekintsünk el attól, hogy valószínűleg balkáni eredetű. Ahogyan én készítem magyarosnak mondható... Na jó, némi franciás beütéssel, mert azért a fokhagyma nem maradhat el belőle. És persze még nyáron is konzerv hámozott olasz paradicsomból készítem (ennek okáról már írtam). Sokszor a kolbász is kimarad belőle, főleg, ha köretnek készül, mint például most is. És hogy hol maradnak a grúzok? A fűszerezéshez pirospaprika helyett adzsikához való fűszerkeveréket használtam. Tökéletesen passzolt hozzá, ami nem csoda, hiszen az adzsika legfőbb összetevője a paprika és a pradicsom, na meg a fokhagyma. 


Hozzávalók
  • 2 evőkanál zsír (zsírfóbiásoknak olaj)
  • 3 fej hagyma felaprítva
  • 2 doboz olasz hámozott paradicsom vagy ennek megfelelő mennyiségű NAGYON érett friss paradicsom meghámozva, kimagozva, felkockázva
  • 5-6 paprika (lehet benne erős is) feldarabolva
  • 3 gerezd reszelt fokhagyma
  • adzsika fűszerkeverék
Az adzsika fűszerkeverék pontos összetételét nem tudom, mivel kidobtam a zacskót, amikor áttöltöttem a fűszeresüvegbe, de a Terebess szerint az alábbiakat tartalmazza:

erős pirospaprika 
édes pirospaprika
koriander 
fokhagyma 
kapor 
sóskaborbolya 
só 
valamint hmeli-szunyeli keverék:
bazsalikom,
erős pirospaprika, 
szárított zöldfűszerek: petrezselyem, zeller, kapor, koriander, babérlevél, borsikafű, izsóp, menta, majoranna.




A zsiradékon megpároltam a hagymát, rátettem a paradicsomot és a paprikát, fokhagymát, sóztam és adzsika fűszerkeverékkel ízesítettem. Először fedő alatt pároltam, majd amikor a zöldségek megpuhultak, a fedő nélkül zsírjára sütöttem. Hmeli-szunyelivel fűszerezett szűzpecsenyéhez tálaltam.

2 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Akármilyen eredetű, kifejezetten tetszik ez a változat!

Palócprovence írta...

:))