Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 12. 28.

Pontyhalászlé

A halászlére is igaz, hogy ahány ház, annyi készítési mód, függetlenül attól, hogy dunai, tiszai vagy éppen balatoni halászlé rotyog - jó esetben a bográcsban. Akkor az igazi, ha minél többféle halból készül hozzá az alaplé (nem, nem halászlékockából). Végszükségben azonban csak pontyból is finom halászlé készülhet.


Hozzávalók
  • 1 pontyfej
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál jó minőségű pirospaprika
  • 50 dkg pontybelsőség (máj, ikra)
  • 4 pontyszelet vagy filé
  • 4-5 kisebb krumpli
  • 25 dkg gyufatészta
  • erős paprika - ízlés szerint
A fejet annyi enyhén sós, hideg vízben teszem fel főni, amennyi bőven ellepi. Hozzáadom a felkockázott hagymákat és a pirospaprikát is. Addig főzöm, amíg a halfej szétesik. Ekkor leszűröm róla a levet - eddig akár előző nap is elkészíthető. A leszűrt alaplébe teszem a halbelsőséget, a pontyhúst és a hosszában négybe vágott krumplikat. Amíg minden megpuhul, addig a tésztát sós vízben kifőzöm és külön tálalom a halászléhez.

4 megjegyzés:

carpe diem írta...

Szuper a blogod! Gyűjtöm a receptjeidet.:)) Szép napot!

Latsia írta...

Gyönyörű színe van, biztosan nagyon finom volt!
Én is készítettem, de a magyar pontynak nincs párja...

Palócprovence írta...

Carpe diem, köszönöm! :)

Palócprovence írta...

Latsia, finom volt! :)