A fáma szerint ezzel a töltött padlizsánnal várta a mecsetből hazatérő imámot a felesége. Az imám ahogy megkóstolta az ételt, rögtön elalélt a gyönyörűségtől - ezért İmam Bayıldı (ájult imám). A realistább verzió szerint a felhasznált olívaolaj mennyisége váltotta ki a sokkot, hiszen akkoriban méregdrága volt az olívaolaj (és ma sem filléres dolog). Hogy mi az igazság, már nem fog kiderülni, de tényleg finom a padlizsán lecsóval töltve. Még szerintem is, pedig egyébként nem szeretem a padlizsánt. Kicsit hosszadalmas az elkészítése, de akár több lépésben is csinálhatjuk...
Hozzávalók
- 1 kg padlizsán (6 db)
- 1 dl + 0,5 dl szűz olívaolaj
- 2 dl olívaolaj (vagy egyéb növényi olaj)
- 4 fej vöröshagyma
- 12 gerezd fokhagyma
- 2-3 nagy paradicsom
- 3 zöldpaprika
- 2 teáskanál cukor
- 1 csomó petrezselyemzöld
- só
- bors
A padlizsánokat csíkosan hámozzuk meg, hosszában hasítsuk be, de ne vágjuk keresztül és ne sértsük meg a leveles szárát.
Tegyük őket tálba, jól sózzuk meg, és öntsünk rá hideg vizet. Hagyjuk állni 20 percig.
Az 1 dl szűz olívaolajban fedő alatt pároljuk meg a felszeletelt hagymát, fokhagymát, paradicsomot a fűszerekkel együtt. Hagyjuk kihűlni.
Öblítsük le a padlizsánokat hideg vízzel, nyomkodjuk ki belőlük a felesleges vizet, töröljük szárazra. A 2 dl olajban süssük barnásra, csepegtessük le.
A maradék olajban süssük meg a felcsíkozott paprikákat.
Tegyük tűzálló tálba a padlizsánokat (a vágással felfelé), töltsük meg a paradicsomos keverékkel, tegyük rá a paprikát, öntsünk rá 1 dl vizet és a maradék 0,5 dl szűz olívaolajat.
Letakarva süssük 40 percig 180 fokos sütőben.
8 megjegyzés:
Nagy kedvencem! :) Isteni finom étel.
ilyent se ettem még.
de 1 kg padlizsán 6 db?
múltkor vettem 10 db-ot, 6 kg volt.
Imádjuk!:))
De jó, hogy visszajöttél!:)))
Duende, tényleg nem rossz! :)
4Gyerek, természetesen nem a gigantikus méretűekről van szó, hanem karcsú, zsenge példányokról. Persze, ha nagyobb lesz az összsúly sem tragédia...
Limara, köszönöm! :))
Ilyet ezer éve ettem, amikor még Budapesten laktam. Azóta sincs meg a receptje! Köszönöm!
Most már én is kipróbálom!:) A minap elmélkedtem rajta, amikor a tv-paprikában Rachel Allen ezt készítette.
Köszi, így legalább recept is van hozzá:))
Megjegyzés küldése