Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2011. 09. 02.

Töltött padlizsán - avagy az ájult imám

A fáma szerint ezzel a töltött padlizsánnal várta a mecsetből hazatérő imámot a felesége. Az imám ahogy megkóstolta az ételt, rögtön elalélt a gyönyörűségtől - ezért İmam Bayıldı (ájult imám). A realistább verzió szerint a felhasznált olívaolaj mennyisége váltotta ki a sokkot, hiszen akkoriban méregdrága volt az olívaolaj (és ma sem filléres dolog). Hogy mi az igazság, már nem fog kiderülni, de tényleg finom a padlizsán lecsóval töltve. Még szerintem is, pedig egyébként nem szeretem a padlizsánt. Kicsit hosszadalmas az elkészítése, de akár több lépésben is csinálhatjuk...


Hozzávalók

  • 1 kg padlizsán (6 db)
  • 1 dl + 0,5 dl szűz olívaolaj
  • 2 dl olívaolaj (vagy egyéb növényi olaj)
  • 4 fej vöröshagyma
  • 12 gerezd fokhagyma
  • 2-3 nagy paradicsom
  • 3 zöldpaprika
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 csomó petrezselyemzöld
  • bors
A padlizsánokat csíkosan hámozzuk meg, hosszában hasítsuk be, de ne vágjuk keresztül és ne sértsük meg a leveles szárát.


Tegyük őket tálba, jól sózzuk meg, és öntsünk rá hideg vizet. Hagyjuk állni 20 percig.
Az 1 dl szűz olívaolajban fedő alatt pároljuk meg a felszeletelt hagymát, fokhagymát, paradicsomot a fűszerekkel együtt. Hagyjuk kihűlni.
Öblítsük le a padlizsánokat hideg vízzel, nyomkodjuk ki belőlük a felesleges vizet, töröljük szárazra. A 2 dl olajban süssük barnásra, csepegtessük le.
A maradék olajban süssük meg a felcsíkozott paprikákat.
Tegyük tűzálló tálba a padlizsánokat (a vágással felfelé), töltsük meg a paradicsomos keverékkel, tegyük rá a paprikát, öntsünk rá 1 dl vizet és a maradék 0,5 dl szűz olívaolajat.


Letakarva süssük 40 percig 180 fokos sütőben.
Szobahőmérsékleten tálaljuk!





8 megjegyzés:

duende írta...

Nagy kedvencem! :) Isteni finom étel.

4Gyerek írta...

ilyent se ettem még.
de 1 kg padlizsán 6 db?
múltkor vettem 10 db-ot, 6 kg volt.

Limara írta...

Imádjuk!:))
De jó, hogy visszajöttél!:)))

Palócprovence írta...

Duende, tényleg nem rossz! :)

Palócprovence írta...

4Gyerek, természetesen nem a gigantikus méretűekről van szó, hanem karcsú, zsenge példányokról. Persze, ha nagyobb lesz az összsúly sem tragédia...

Palócprovence írta...

Limara, köszönöm! :))

Kreatív konyha írta...

Ilyet ezer éve ettem, amikor még Budapesten laktam. Azóta sincs meg a receptje! Köszönöm!

Roza írta...

Most már én is kipróbálom!:) A minap elmélkedtem rajta, amikor a tv-paprikában Rachel Allen ezt készítette.
Köszi, így legalább recept is van hozzá:))