Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2011. 10. 27.

Bizánci emlékek

Isztambulban nagyon sok a látnivaló, a 3000 év hozadékának megtekintésére egy élet is kevés lenne. A Topkapi palota és a Kék mecset mellett néhány bizánci emléket azonban feltétlenül látnunk kell. (Már Isztambulban is kiváltható a Museum Pass, ami 72 óráig érvényes, jelenleg 72 líra.)

Haladjunk visszafelé az időben: Isztambul - Konstantinápoly - Bizánc. Bár már a kőkorszakban is lakták a Boszporusz partját, de történetünk szempontjából az i.e.667. év a mérföldkő: a görög Büzasz ekkor alapította meg városállamát, Büzantiont, amely különösen kedvező fekvésének köszönhetően gyors virágzásnak indult. Jó 600 évvel később független városállamként a Római Birodalomhoz csatolták Byzantium elnevezéssel. A fáma szerint I. Constantinus (Nagy Konstantin) római császár álmot látott, és ezért tette meg birodalma fővárosának Constantinapolis - Konstantin városa néven (bár ebben inkább nagyobb része lehetett a chrysopolisi csata végkimenetelének). I. Teodosius halálával kettészakadt a Római Birodalom és így 395-ben megszületett a Bizánci Birodalom (más néven Keletrómai Birodalom).
(Michael Angold Bizánc című könyve részletesen bemutatja a Bizánci Birodalmat létrejöttétől hanyatlásáig, érdekes olvasmány.)

A II. Theodosius császár által az Aranyszarv-öböl és a Márvány-tenger közé építtetett 7 km-es városfal romjai mai is láthatóak. Fénykorában 90 torony és ugyanennyi palota tartozott hozzá. A 368-ban épült Valens-vízvezeték, ami a Belgrád-erdőből vezette a vizet a konstantinápolyi ciszternákba, egy szakaszon viszonylagos épségben megmaradt.



A Bizánci Birodalom korából több jelentős épület maradt fenn, a leghíresebb az Hagia Sophia (Ayasofya), az Isteni Bölcsesség temploma. Justinianus 5 (!) év alatt (532-537 között) építtette fel az ortodox bazilikát, miután két elődépülete is megsemmisült. Mai szemmel nézve is építészeti bravúr, építése korában pedig egyenesen csoda volt. 1453-ban a törökök dzsámivá alakították, ma múzeumként látogatható.







A monumentális Hagia Sophia lenyűgöző, nekem mégis a Chóra kolostortemplom a kedvencem, amely a bizánci világ fennmaradó legértékesebb freskóit és mozaikjait rejti. Sorsát ez az épület sem kerülhette el, mecsetté (Kariye Camii), majd múzeummá alakították.








Természetesen kihagyhatatlan a Bizánci ciszterna a maga 336 oszlopával. Elsüllyedt városnak is hívják, mivel építéséhez régi paloták korinthoszi oszlopait használták fel. A legfigyelemreméltóbb közülük a két medúzafejes oszlop.





3 megjegyzés:

Tara írta...

Kedves PP!

Írtam az előbb egy megjegyzést, vagy elszállt, vagy nem tudom, hova lett:) Akkor mégegyszer: nem olyan régen ismerkedtem meg a blogoddal. Pogácsa receptet kerestem, nálad megtaláltam, el is készítettem, finom lett:) A posztjaidat olvasva elgondolkodtam, merre is lehet az a szép vidék, ahol élsz. Lehet, hogy írtál róla, csak még nem bukkantam rá.

Szabad tudnom hol van Palócprovance? Ha a falucskát nem is nevezed meg (bár nagyon szeretném) talán a környéket, a környező falvakat igen. Előre is köszönöm, lelkes olvasód, Ildikó

Palócprovence írta...

Kedves Ildikó, nem titok - Palócprovence, azaz Bernecebaráti a Börzsönyben van.

Tara írta...

Köszönöm:)