Ez a hartai sváb recept nevében máig őrzi a régi idők
emlékét, amikor hűtőszekrény híján a kútba engedett vödörben hűtötték az
élelmiszereket. Az elnevezésből az is sejthető, hogy ezt a kelt tésztát nem
meleg helyen kell keleszteni.
Hozzávalók
a tésztához:
- 1 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 55 dkg liszt
- 3 tojássárgája
- 4 dl tejföl
- 20 dkg zsír
- 1 citrom héja
- csipetnyi só
a töltelékhez ízlés szerint:
- diótöltelék
- máktöltelék
- sűrűbb lekvár
a hempergetéshez:
- 3 tojásfehérje
- néhány evőkanál kristálycukor
A langyos cukros tejben futtassuk
fel az élesztőt, majd dolgozzuk össze a tészta többi hozzávalójával.
Becsomagolva a hűtőben kelesszük legalább egy órát, de akár egy éjszakát is
lehet.
Nyújtsuk ki 1 cm vastagságúra,
majd vágjuk négyzetekre (ebből a tésztamennyiségből 32 db lesz), tegyünk rá 1
evőkanál tölteléket (én cukros, kardamomos, darált diót használtam). A
tésztanégyzetek két szemben lévő oldalát hajtsuk a töltelékre.
Forgassuk meg a kifliket a kissé
felvert tojásfehérjében, majd a cukorban is, és hajtással lefelé sorakoztassuk
őket sütőlapra/tepsibe.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra,
addig hagyjuk kelni a kifliket. 20-25 perc alatt sülnek meg.
Aki tart a cukortól, el is
hagyhatja a hempergetést, de a cukros mázzal sokkal finomabb.
Állítólag napokig friss marad, de én csak fél adag tésztából
készítettem, hiba volt.
Recept: Ízőrzők sorozat
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése