A gözleméről már írtam, ez a mostani a sajtos verzió, mégpedig beyaz peynirrel, azaz török fetasajttal töltött. A beyaz peynir félkemény fehér sajt, sós lében (sok esetben tengervízben) tartósítják. Juh-, kecske- vagy tehéntejből készül, változó sótartalommal. Leghíresebb változata Edirnéből származik.
Hozzávalók
a tésztához:
- 25 dkg rétesliszt
- csipetnyi só
- 1 teáskanál szárított élesztő
- kb. 2 dl meleg víz
- 1 evőkanál olívaolaj
a töltelékhez:
- 20 dkg beyaz peynir vagy feta elmorzsolva
- 1/2 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
A szokásos módon készítsünk kelt tésztát, majd meleg helyen hagyjuk megkelni. Osszuk 4 részre, nyújtsuk vékonyra. A gözlemét hagyományosan egy "saj" nevezetű, lapított félgömb alakú vaslapon sütik (ma már van gázzal és elektromosan működő változata is), de tökéletesen megfelel egy vasserpenyő vagy palacsintasütő is.
Süssük meg a lepények mindkét oldalát, tegyük rá a tölteléket, hajtsuk félbe, jól nyomkodjuk össze és még süssük egy kicsit, hogy a sajt megolvadjon. Forrón tálaljuk.
Recept: Casa Moro
Ps: a napokban egy másik változatát is ettem Isztambul Gülhane negyedében. Ennek a tésztája nem tartalmazott élesztőt, és bár a tölteléke vajas krumpli volt, valamint sütéskor is vajjal kenték, mégis száraz, nyögvenyelős volt. Nem igazán ízlett...
6 megjegyzés:
Alapvetően az általam hetente gyártott naan is ugyanígy néz ki. (Mondjuk, többnyire abba is reszelt sajt meg tejföl kerül...)
Péter
Szeretem a török konyhát, a török ételeket.
Mintha megint Mersinben lennék vagy Izmirben...
Viszem!
Nagyon szeretem az ilyen jellegű lepénykéket, fetával töltve nagyon finom lehet! Ki fogom próbálni!
Én is kacérkodom már egy ideje a gondolattal, hogy ki kellene próbálnom valamelyik változatot:)
Nekem gözlemeböl a daralt husos - padlizsanos a kedvencem. Azert ez sem rossz, nyami :)
:)
Megjegyzés küldése