Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2012. 07. 09.

Ezekiel kenyere


Ezekiel próféta júdeai pap volt, akit Nabukadneccar, a babiloni király i.e. 597-ben  Babilonba hurcoltatott el többek között sok templomi pappal együtt. Ezékiel 20 éven keresztül hirdette próféciáit (az isteni üzeneteket) a fogságban élők között, ezek gyűjteménye az Ezekiel könyve. Ebben szerepel egy  recept is:


"Végy gabonát, árpát, babot, lencsét, kölest és tönkölyt, tedd egy edénybe, és csinálj belőlük kenyeret. Annyi napig, ameddig oldaladon fekszel - háromszázkilencven napig - ebből egyél." 

(Ezekiel könyve 4. fejezet  9. vers)

A recept érdekessége, hogy abból az időből származik, amikor elvileg még nem ismerték a fehérjekomplettálás elvét. Az esszenciális aminosavakat (8 van ilyen) a szervezetünk nem képes előállítani, ezért ezeket a táplálékunkkal kell a szervezetünkbe juttatni. Az állati fehérjék ilyen szempontból teljes értékű (komplett) fehérjék, mivel az összes esszenciális aminosavat a megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák. A növényi eredetű fehérjék viszont nem teljes értékűek, ezért ezeket más növényi fehérjékkel együtt kell fogyasztani - ez a fehérjekomplettálás.

Ezekiel kenyere tökéletes példája ennek. Ma már nem kell nekünk összekeverni az összetevőket, hiszen évek óta kapható itthon is az Ezekiel lisztkeverék, amiből könnyedén süthetünk lepénykenyeret.




Hozzávalók
  • Ezekiel lisztkeverék
  • só 
  • olívaolaj
  • víz
Eltérve az eredeti verziótól, mi a lisztet vízzel, némi sóval és egy kicsi olívaolajjal keverjük sűrű palacsintatészta állagúra.  Szárított tehéntrágya parazsa helyett pedig inkább száraz serpenyőben (zsiradék nélkül) süssük meg mindkét oldalát a vékony lepényeknek.



"S ez a táplálék, amit naponta magadhoz veszel, húsz sékel súlyú legyen, ezt edd időről időre." (Ez.4.10.)
"Vizet is csak mértékkel igyál, egyhatod hint, s csak időről időre igyál." (Ez.4.11.)


Mondjuk, nem csoda, hogy Ezekielnek látomásai voltak, ha nap mint nap csak ezt ette, itta. Bár ez a lepénykenyér önmagában sem rossz (legfőbb kritikusunk, Nana szűrőjén átment), meg mi nem is vezeklünk, így  inkább megtöltöttük a hűtő tartalmával és úgy ettük.


Kimondottan laktató. Próbáljátok ki bátran!




8 megjegyzés:

Eszter/SubRosa írta...

gyakorlatilag csapati, épp csak lisztkeverékből készül?

duende írta...

Hú, ezt nagyon köszönöm, mindenképpen megsütöm!

duende írta...

P.s.: hol lehet kapni a keveréket?

Palócprovence írta...

Eszter, így is lehet mondani, hiszen a csapati és ez is kelesztetlen lepénykenyér, csak más az összetételük.

Palócprovence írta...

Duende, én a CBA-ban vettem, de kapható a DM-ben, bioboltokban. Egyébként a Natura Kft. terméke.

miriam írta...

Én első nekifutásra gombócnak főztem meg és kaukázusi kefirrel ettem. Borzasztóan ízlett és laktató.
Ötlet: lehet hozzágyúrni ízlés szerint apró zöldségdarabokat vagy éppen szalonnát,vagy zöldfőzelékkel fogyasztani amihez leginkább illik.
A főzőlevet sajnos nem lehet felhasználni mert rossz ìzű.

Palócprovence írta...

Örülök, hogy ízlett! És köszönjük a tippet is :)

Névtelen írta...

Köszönöm és örülök az érdeklődésnek, éppen kiegészítést akartam írni.
Ha valaki natúran készíti a gombócot, max. dió nagyságút javasolnék mint pl.
a falafel, mert úgy látom hogy az az ideális. Ha adunk hozzá darabos ételt, az nyilván növeli a méretet, majd mutatja magát. Majd beszámolok a további tapasztalatokról. Apropo falafel: meg lehet próbálni ehhez hasonló módon is, és megfelelő lehet pl.vadas mártáshoz is.