Ezekiel próféta júdeai pap volt, akit Nabukadneccar, a babiloni király i.e. 597-ben Babilonba hurcoltatott el többek között sok templomi pappal együtt. Ezékiel 20 éven keresztül hirdette próféciáit (az isteni üzeneteket) a fogságban élők között, ezek gyűjteménye az Ezekiel könyve. Ebben szerepel egy recept is:
"Végy gabonát, árpát, babot, lencsét, kölest és tönkölyt, tedd egy edénybe, és csinálj belőlük kenyeret. Annyi napig, ameddig oldaladon fekszel - háromszázkilencven napig - ebből egyél."
(Ezekiel könyve 4. fejezet 9. vers)
A recept érdekessége, hogy abból az időből származik, amikor elvileg még nem ismerték a fehérjekomplettálás elvét. Az esszenciális aminosavakat (8 van ilyen) a szervezetünk nem képes előállítani, ezért ezeket a táplálékunkkal kell a szervezetünkbe juttatni. Az állati fehérjék ilyen szempontból teljes értékű (komplett) fehérjék, mivel az összes esszenciális aminosavat a megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák. A növényi eredetű fehérjék viszont nem teljes értékűek, ezért ezeket más növényi fehérjékkel együtt kell fogyasztani - ez a fehérjekomplettálás.
Ezekiel kenyere tökéletes példája ennek. Ma már nem kell nekünk összekeverni az összetevőket, hiszen évek óta kapható itthon is az Ezekiel lisztkeverék, amiből könnyedén süthetünk lepénykenyeret.
Hozzávalók
- Ezekiel lisztkeverék
- só
- olívaolaj
- víz
Eltérve az eredeti verziótól, mi a lisztet vízzel, némi sóval és egy kicsi olívaolajjal keverjük sűrű palacsintatészta állagúra. Szárított tehéntrágya parazsa helyett pedig inkább száraz serpenyőben (zsiradék nélkül) süssük meg mindkét oldalát a vékony lepényeknek.
"S ez a táplálék, amit naponta magadhoz veszel, húsz sékel súlyú legyen, ezt edd időről időre." (Ez.4.10.)
"Vizet is csak mértékkel igyál, egyhatod hint, s csak időről időre igyál." (Ez.4.11.)
Mondjuk, nem csoda, hogy Ezekielnek látomásai voltak, ha nap mint nap csak ezt ette, itta. Bár ez a lepénykenyér önmagában sem rossz (legfőbb kritikusunk, Nana szűrőjén átment), meg mi nem is vezeklünk, így inkább megtöltöttük a hűtő tartalmával és úgy ettük.
Kimondottan laktató. Próbáljátok ki bátran!
8 megjegyzés:
gyakorlatilag csapati, épp csak lisztkeverékből készül?
Hú, ezt nagyon köszönöm, mindenképpen megsütöm!
P.s.: hol lehet kapni a keveréket?
Eszter, így is lehet mondani, hiszen a csapati és ez is kelesztetlen lepénykenyér, csak más az összetételük.
Duende, én a CBA-ban vettem, de kapható a DM-ben, bioboltokban. Egyébként a Natura Kft. terméke.
Én első nekifutásra gombócnak főztem meg és kaukázusi kefirrel ettem. Borzasztóan ízlett és laktató.
Ötlet: lehet hozzágyúrni ízlés szerint apró zöldségdarabokat vagy éppen szalonnát,vagy zöldfőzelékkel fogyasztani amihez leginkább illik.
A főzőlevet sajnos nem lehet felhasználni mert rossz ìzű.
Örülök, hogy ízlett! És köszönjük a tippet is :)
Köszönöm és örülök az érdeklődésnek, éppen kiegészítést akartam írni.
Ha valaki natúran készíti a gombócot, max. dió nagyságút javasolnék mint pl.
a falafel, mert úgy látom hogy az az ideális. Ha adunk hozzá darabos ételt, az nyilván növeli a méretet, majd mutatja magát. Majd beszámolok a további tapasztalatokról. Apropo falafel: meg lehet próbálni ehhez hasonló módon is, és megfelelő lehet pl.vadas mártáshoz is.
Megjegyzés küldése