Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2012. 07. 21.

Gyors samosa

A samosa legismertebb változata az indiai, zöldséggel töltött verziója. Az alábbi recept ennek gyorsított elkészítésére mutat példát, és fűszerezése is jóval enyhébb, mint az eredetié.


Hozzávalók 24 darabhoz

  • 8 réteslap
  • 2 krumpli meghámozva, apró kockákra vágva
  • 2 sárgarépa  meghámozva, apró kockákra vágva
  • 1 bögre zöldborsó (fagyasztott is lehet)
  • 1 bögre felaprított zöldbab  (fagyasztott is lehet)
  • 2 közepes fej hagyma apróra vágva
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál egész mustármag
  • 1 evőkanál currypor
  • 1 chilipaprika - vagy ízlés szerint
  • a sütéshez bő olaj



Az olajon pattogtassuk ki a mustármagot, majd forgassuk bele a felaprított zöldségeket, keverjük hozzá a curryport is, sózzuk. Néhány percig pirítás után öntsünk alá 1 dl vizet és fedő alatt pároljuk puhára. A végén a fedőt levéve párologtassuk el a maradék folyadékot, hűtsük ki a keveréket. Ízlés szerint chilipaprikával is gazdagíthatjuk. Eddig akár előre is elkészíthetjük

A réteslapokat vágjuk 3 csíkra. A csíkok egyik sarkára tegyünk 1 evőkanálnyi tölteléket, majd hajtogassunk háromszögeket. Bő, forró olajban süssük aranyszínűre - olajfóbiások sütőben is süthetik.

Forrón tálaljuk! Általában valamilyen chutney-t szokás mellé adni, de mi nem túl autentikus módon tökfőzelékkel ettük.
































































































































































































1 megjegyzés:

Palócprovence írta...

Köszönöm szépen! :)