Egy kedves barátunk bőségesen ellát minket saját termesztésű tökjeivel és cukkinijeivel, így gyakran kerül az asztalunkra rántott cukkini, cukkinis lepénykék, tökpörkölt vagy éppen tökfőzelék. Igen, a megosztó tökfőzelék, mi szeretjük. A hagyományos palóc tökfőzelék alapján készítem - habarással, picit savanyúan, sok kaporral, de olykor tejföl helyet tejszínnel és liszt helyet kukoricakeményítővel habarom be, a hagymát pedig elhagyom belőle. A palócok (különösen a barkók) előszeretettel habarnak rántás helyett, sőt olykor rántás mellett is.
Hozzávalók
- 2 közepes spárgatök meghámozva, kimagozva, legyalulva
- 2 evőkanál olaj (eredetileg zsír)
- 1 nagy csokor kapor apróra vágva
- 2 dl tejszín vagy tejföl
- 2 evőkanál kukoricakeményítő (így gluténmentes) vagy liszt
- só vagy ételízesítő
- a tálaláshoz borecet - elhagyható
Az olajon (zsíron) átforgatom a legyalult tököt, sózom és szükség szerint (ha már kicsit öregebb a tök) egy pici vizet öntök alá. Fedő alatt puhára párolom. A tejszínnel (tejföllel) elkeverem a kukoricakeményítőt (lisztet), a tökhöz adom és kiforralom.
Tetszés szerinti feltéttel tálalom, de csak így magában is finom. A borecettel mindenki a saját szájízére savanyíthatja a tányérjában. Ilyen melegben én hidegen szeretem...
5 megjegyzés:
Nem kell előre besózni a tököt? Éva
Én nem szoktam.
Igazán kívánatos!- és igazad van, ilyenkor hidegen a legjobb.
Érdekes, hogy ilyen egyszerű ételt is milyen sokféleképpen készítenek. Én előre besózom a tököt, miután kinyomkodtam a levét, a rántásra rakom, majd tejjel felöntöm.
Kipróbálom a te változatodat is, biztosan remek ♥
Szerintem ízleni fog. :)
Mi szoktunk alá vöröshagymát dinsztelni(nem túl sokat,vékonyra vágva)arra pirospaprika és utánna jön a tök.
Megjegyzés küldése