Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 09. 24.

Pirított őzlábgombás csicseriborsó krémleves

A kedvenc gombám a nagy őzlábgomba (Macrolepiota procera), aminek ilyenkor szeptemberben van a fő szezonja. Így adta magát, hogy a csicseriborsó levesbe is ez került megpirítva.


Hozzávalók
  • 1+2 evőkanál vaj vagy olaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg főtt csicseriborsó (konzerv is lehet)
  • 1 liter hús- vagy zöldségleves
  • bors
  • csipetnyi őrölt római kömény – elhagyható
  • 4-5 nagy őzlábgomba kalapja megtisztítva
  • chilipehely – elhagyható
Az 1 evőkanálnyi zsiradékon pároljuk meg a finomra vágott hagymát és a reszelt fokhagymát. Adjuk hozzá a főtt csicseriborsót, öntsük fel a levessel, fűszerezzük ízlés szerint és főzzük 10 percig. Pürésítsük (ha szükséges kevés levessel vagy vízzel hígíthatjuk).

A másik 2 evőkanálnyi zsiradékon pirítsuk meg a kisebb darabokra tördelt vagy vágott gombakalapokat. Sózzuk, borsozzuk és a levesben tálaljuk.


1 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

A legfinomabb gombák egyike! :)