Chef Viki - nagyon praktikusan - a jubileumi XXX. VKF! témájának a konyhából kikerülő karácsonyi ajándékokat választotta. Mielőtt sort kerítenék a mostani ajándékom bemutatására, néhány régebbi, a konyhámban készült ajándék közül válogatok.
Tulajdonképpen bármilyen étel vagy sütemény lehet ajándék, ha ezzel örömet szerzünk a megajándékozottnak. Praktikusabb azonban, ha az előre elkészíthetőkben gondolkodunk. Természetesen az olyanokban, ami sokáig eláll. Mindkét feltételnek megfelel a confit kacsából.
Birssajt
A birs szezonja már lejárt, esetleg még a szerencsések tudnak szerezni valaki dugi készletéből, de jövőre is lesz karácsony, jó lesz ez a recept későbbre is.
Vaníliakivonat
Minél tovább állnak a vaníliarudak az alkoholban, annál aromásabb lesz a végeredmény.
Nutellás bonbon
Bár a levendula már elvirágzott, azonban szárított formája kapható a gyógynövényeket forgalmazó üzletekben, így semmi akadálya, hogy akár levendulás sót
akár levendulás cukrot készítsünk.
Hasonlóképpen csinálhatunk rozmaringos cukrot is.
Rozmaringot vásárolhatunk cserepes formában és csak a zöldjét is nagyobb üzletekben, zöldségboltokban.
Őszibarackchutney
Egy pikáns chutney is jól jöhet. Az őszibarackból készült változathoz nem csak friss barackot használhatunk, jó a fagyasztott is vagy a befőtt. Ez utóbbi esetében vegyük figyelembe a cukortartalmát!
Műzliszelet üvegből
A sütésben járatlanok is sikerre vihetik a műzliszelet elkészítését, ha a hozzávalókat előkészítve egy szép üvegben kapják meg.
Az arab konyha szerelmesei, de az újdonságra fogékonyaknak is örömet lehet szerezni a pácolt citrommal
vagy a harissával.
A konyhából nem csak ehető ajándékok kerülhetnek ki, de házi kozmetikumok is, amik garantáltan tartósítószer-mentesek és csak természetes anyagokat tartalmaznak. A testradír és a narancsbőr elleni kence szép üvegbe csomagolva az igazi.
12 megjegyzés:
Ah... Bámulatos!
:))) Köszi!
Mennyi ragyogó ötlet!!!!
Szuper ötletek, a tegnap főztem meg a recepted alapján a birssajtot, nagyon jó lett!
Annamarie, köszönöm!:)
Judit, köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik a recept! :)
A sóban eltett citromot mihez használod? Jól tudom, hogy az a perzsa konyha egyik titkos fegyvere?:)
És ez az összeállítás! Bámulatos!
Jaaaaa.......Hát így persze könnyű a Jézuskának ott Palócföldön!
Köszönöm a nagyszerű ötleteket, különösen a konfitot. Mazsolázok...!:)
Szepyke, inkább a marokkói konyháé, de Tunéziában is népszerű.
És köszönöm! :)
"Saját levében", :)))
Napmátka, szívesen! Nem gondoltam volna, hogy pont a confit kelti fel az érdeklődésedet...:)
Megjegyzés küldése