Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 02. 01.

Zila teszt 3. - Kukoricaköret chilimártással és madársalátával



A kukorica sok nép konyhájában alapvető élelmiszer. Változatosan elkészíthető és olcsó alapanyag. Ezért is esett a választásom a kukoricadarára a Zila teszt 3. fordulójában.


Hozzávalók
  • 3 bögre kukoricadara (kb. 40 dkg)
  • 9 bögre víz
  • só ízlés szerint
a chilimártáshoz
  • 1 doboz hámozott, darabolt paradicsomkonzerv
  • 1 fej reszelt hagyma
  • 2 evőkanál olaj

  • chili vagy erőspaprikakrém
  • 1 evőkanál harissa
a tálaláshoz
  • madársaláta
A kukoricadarát háromszoros vízmennyiséghez a sóval együtt hozzáadtam és kevergetve addig főztem, amíg megállt benne a kanál. Amire elfő a víz, addigra a dara is megpuhul.


A szilikonformát befújtam a leválasztósprayvel és elterítettem benne a főtt kukoricadarát. Ütögetéssel egy kicsit tömörítettem és 1-2 órát hűlni hagytam. A forma eltávolítása után a jelölések mentén felszeleteltem.


Akár mikrosütőben, akár hagyományos sütőben könnyen megmelegíthető és tetszés szerinti raguval (hús, zöldség) vagy mártással töltve tálalható. Melegítés előtt akár olvadós sajttal is megtölthetjük.


Most chilimártással töltöttem, ehhez a reszelt hagymát olajon megpároltam, hozzáadtam a hámozott, darabolt paradicsomból készült konzervet, a chilit és a harissát. Időnként megkeverve sűrűre főztem a mártást. Ízlés szerint lehet kevésbé csípősre is készíteni.



A kukoricaköretet akár édesen is készülhet. Ebben az esetben csak egy csipetnyi sót adjunk hozzá és ízlés szerint édesítsük. A tölteléke valamilyen édes szósz és/vagy gyümölcs lehet.

20 megjegyzés:

Limara írta...

Ó, de jól néz ki! :)

Palócprovence írta...

Köszi! :)

Messzenéző Minyon írta...

Ez puliszka, nemde?

csíki sándor írta...

Remek ötlet! Én desszerteket készítek rendszeresen puliszkával, s igazán finomak, izgalmasak tudnak lenni.

Cukroskata írta...

Gyönyörű, és biztos finom is :-)

Reni írta...

fantasztikus ötlet! nagyon jó!

Gyöngyi írta...

A tészta szép lett!

Névtelen írta...

Nagyon guszta!
Az egyik kedvencem a kukoricakása, finom hidegen, melegen, édesen, sósan.
(kár, hogy nem divatos)
Vera

Judith írta...

Ez szuperjol nez ki, igy talan meg a ferjem is megkostolna a puliszkat. En nagyon szeretem, de o hallani sem akar rola, bar soha nem kostolta...

szepyke írta...

Nagyon szép színes. Nekem furcsa, ahogy kifolyik belőle a paradicsom, de ez én vagyok.
:)

olzka írta...

Hogy megláttad benne a sós lehetőséget is, nagyon jó ötlet ! A rejtve töltött párosok izgalmasak mindig, egy ilyen forma esetében váltakozó töltelékkel az uniformizált adagok, teljesen talányba burkolóznak.

duende írta...

Csúcs vagy! remek az ötlet, tökéletes a kivitelezés és nekem meg folyik a nyálam. :))

Messzenéző Minyon írta...

Vera, dehogynem divatos! Csak sznob körökben polentának hívják.

Zsuzsi írta...

Hú, ez nagyon finomnak néz ki, és biztos az is. Én nagyon szeretem a puliszkát tejjel, tejföllel, kefírrel...nyamm, juhtúróval. Így is biztos ellenállhatatlan!!! Gratula!

Névtelen írta...

Messzenéző Minyon, igazad van! :)

Viszont itt mindenki puliszkának hívja.Azt hittem, az a puliszka, ami mifelénk kukoricalisztből készül, ami darából, az pedig a kása. Ezek szerint nem?
Akkor hogy hívják a kukoricalisztből készült "puliszkát"?
Vagy ez tájanként változik?
Vera

Messzenéző Minyon írta...

"Viszont itt mindenki puliszkának hívja."
Mert itt senki sem sznob :))

Garffyka írta...

Erdélyben a kdarából főtt az puliszka (pulicka sok helyen :); a klisztből inkább tésztát (itt süteményt) készítenek, az a málé. kukorica, édes málé :)
Palócprovence, ha a kukoricadarát fele víz-fele tejben főzöd, vagy csak tejben, cukor nélkül is édessé lesz.

Palócprovence írta...

Köszönöm Mindenkinek! :)

A puliszkának - olaszul polenta-nak - országonként és tájegységenként nagyon sok elnevezése van. Ízlés és szokás dolga, hogy lisztből vagy darából készül, én mindig darából készítem, szerintem finomabb belőle és gyorsabban elkészül.

Szepyke, megértelek, én pl. képtelen vagyok tükörtojást enni, már a látványától felfordul a gyomrom. Ennek a formának azonban az egyik lényege, hogy folyékony tölteléke lehet vagy ahogy Olzka is írta, mindegyik adag tölteléke különböző lehet (ezt azért nem vállaltam be).

Garffyka, köszi az ötletet, bár én a tejjel készültet is édesítem.

Gabojsza írta...

Hát ez igazán szép lett!:-)
(és tényleg egy rugóra járt az agyunk)

Palócprovence írta...

:)) Köszi!