Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 09. 13.

Ismét támadnak a molyok

Aki egy pici faluban él, annak elkerülhetetlen, hogy készleteket halmozzon fel, és nincs annál bosszantóbb, mint amikor a tartalék kárba vész. A legtöbb gondot a különféle élelmiszermolyok okozzák. Már minden létező módszert kipróbáltam a távol tartásukra, de egyik sem vált be maradéktalanul. Sokszor a felbontatlan zacskókban tartanak orgiákat.



20 megjegyzés:

dalit írta...

jajjj,
Mire hazajöttünk a nyaralásból, nálunk is ez volt. Kidobtam vagy 3 kg jobb fajta rizst, meg egy csomó lisztet, meg paprikát, meg mindent.
Ha találsz ellenük tökéletes megoldást, értesíts. Most a DM-es molycsapda van, de undorító.

ancsapancsa írta...

Én is harcolok ellenük tele a speiz levendulával, és ragadós molycsapdával, de ettől függetlenül állandó problémát jelentenek nálam is.

Palócprovence írta...

Együttérzésem! Én is molycsapdát használok, de annyit ér, mint halottnak a csók...

trendo írta...

Némelyik dög ellen beválik a kifagyasztás. Én pl. a babzsizsik ellen így védekezem.

Ági, aki főz írta...

Nekem 5 évig nem voltak ebben a lakásban, aztán a múlt héten két nagy zsáknyi alapanyagot kellett kidobálnom... Utáááálom!

szepyke írta...

Idén is komoly csatában vagyok velük... Tavalyig csak elbeszélésekből hallottam róluk, aztán elszabadult a pokol, és ez még mindig tart.. Nálam az van mostanában, hogy amit veszek, az megy a mélyhűtőbe két-három napra, így haza már nem tudok hozni semmilyen cuccot, mert a mélyhűtőben csírájában kinyirom őket... De idén valahogy több van a levegőben, szinte mindenhol találkozni velük, és több jön be a nyitott ablakon, mint amit a csapda meg tud fogni.
Nálunk már lassan szoba és lakásdísz a molycsapda, jelenleg 6 db van kihelyezve a lakás különböző pontjain... de még így is mindig látok repkedő példányokat. Elkeserít, hogy ennek soha nem lesz vége, mert egy-egy darab mindig felbukkan. Rettenetes... Már megkérdeztem a rovarírtással kapcsolatban cégeket is, de erre nincs szer.. főleg, hogy kintről jönnek be, majd bent szaporodnak a rohadékok... Bocsánat, ha hosszú voltam, de olyan méreg van bennem velük kapcsolatban, hogy órákig tudnám szapulni ezt a rusnya dögöt.

timus írta...

Mindent üvegbe, dobozba... ha valamit nem csomagolok át molybiztosba, rövid időn belül megjelennek. Az IKEA meg a százforintosok jól keresett rajtam, mikor az egész szárazanyag-készletnek dobozokat kellett szerezni... Lekopogom, pár hónapja nem találkoztam eggyel sem.

Amaranta írta...

Sajnos nálunk is tele vele minden, nem tudom meddig tart még... és én is találkoztam felbontatlan csomagban is velük.

Csillagos írta...

Nálunk is rendszeres hívatlan vendégek... Tegnap ráadásul olyan felfedezést tettem, amilyet még sosem, a gyógyszeres szekrénybe fészkelték be magukat, a gyógyteákba, mindent ki kellett dobnom, a gyógyszerek egy része sem élte túl, még jó, hogy nem volt túl nagy készlet ez utóbbiból, de az előbbiből rengeteg került kukába... Szerintem ez a nedves idő is nagyon kedvez nekik!

Palócprovence írta...

Hát, igen. Ez a mostani időjárás nagyon kedvükre van. Sajnos a zárható üveg vagy doboz sem mindig megoldás, mert - ahogy most is - sokszor már eleve fertőzöttek a cuccok, csak még nem látszik. Bizonyos esetekben tényleg beválik a fagyasztás, de nem lehet mindent lefagyasztani. A távol tartásuk pedig egy falusi házban reménytelen... Szóval még nem találtam meg a tuti megoldást.

Csipcsilla írta...

Sajnos nekem is sok dolgom volt a molyokkal (aszalványmoly, készletmoly...) a munkahelyemen, ott kiokított a rovar- és rágcsálóírtó "munkatárs". Sokszor úgy tűnik, hogy a bontatlan csomagolásban, már fertőzötten érkezett haza az áru, de ha csak egy nőstény pille leteszi a petéit a kamrába, a petéből kikelő lárvák berágják magukat a zacskókba, egy gombostűfejnyi lyukon bejutnak.

Ha már a boltból fertőzötten érkezik otthonunkba az élelmiszer, és csak sok idő, pl. pár hónap múlva vesszük észere, hogy molyos, addigra több nemzedék fejlődhet ki a csomagoláson belül. Van benne lárva, báb és imágó is.

A feromoncsapdák a hím egyedeket vonzzák, a nőstények meg petézhetnek szabadon...

Én is amit lehet fagyasztok, még ha piacon veszek gyapjúfonalat azt is beteszem egy pár napra a fagyóba.

A dobozolás megoldás lehet egy időre, legalább, míg a fertőzöttség el nem múlik, így ha már otthon van a moly, akkor megvédhető az új árú, illetve a beérkezett árúból nem tud kijutni az állat.

Ami engem meghökkentett: moly a pirospaprikában.

Elő a légycsapókkal! Mindenkinek kitartást a csatához!

Bea írta...

Nálunk tavaly volt nagy invázió. 23 éve élünk falun, és még soha nem volt annyi moly, mint tavaly. Nálunk is csak a nappailban volt kitéva 3, + a kamra... és hetente kellett a kis lapocskákat cserélni! Az idén már felkészülten vártam, úgyhogy nem ekleltt annyi mindent kidobni.
Én úgy teszem el a liszféleségeket, hogy mindehgyiket külön nylonzacskóba tekerem, és úgy mennek bele egy nagy műanyag dobozba. csak a doboz nem elég, az eddigi tapasztalataim szerint. + nekem beváltak a gumisan záródó üvegek. Azokban még sosem találtam semmit.

Mónika írta...

Már teljesen elkeseredtem, hogy csak én nem tudok tőlük megszabadulni tavaly tavasz óta. Persze nem tesz boldoggá, hogy másokat is bosszantanak, de így visszavághatok a férjemnek, aki szerint az örökös sütési mániám az oka elszaporodásuknak.

Névtelen írta...

Tavaly volt először nálunk, de az egy rémálom volt, az idén meg egyszerűen katasztrófa, legalább is én annak éltem meg. Lassan ez lesz a mániám, mindenhol ezeket a dögöket keresem a lakásban. Betti

Annamari írta...

Nálunk tavaly volt iszonyatosan sok. Egy másutt eltöltött hétvége után amikor kinyitottam a konyhai szekrényt, egy seregnyi nézett velem szembe. Kidobtam mindent, ami ott volt. Kimostam a szekrényt, levendulaolajat tettem kis textilcsíkokra, az elűzte őket, csak minden levendulaízű/illatú volt. Aztán a molycsapdákkal megszabadultunk tőlük. Azóta én is mindent zárható dobozban tartok.

Bea írta...

még egy tipp: ami nem gumis doboz, csak sima, vagy amit befőttes üvegben tárolok, azt dupla védelemmel látom el: egy darab folpackot is teszek a tető alá. kicsit macerás, de megéri, mert megvéd a behatolóktól.

Névtelen írta...

Képzeljétek el, hogy tavaly vettem egy kabátot, de szerencsére nem fért be a szekrénybe a hossza miatt, így csak az előszobafaloon felakasztva tartottam. Felvettem, levettem, felakasztottam. Ez így ment hónapokon át. Egyszer azt mondja a gyerek, hogy anya mi van a kabátoddal? A hátán és a vállán beleesett a moly (felénk így mondjuk), csupa kiritkult folt. Hát ennyit a molyokról.

Daisy írta...

Sok évvel ezelőtt kidobtam szinte mindent a spájzomból, mert ellepték a molyok. Azóta úgy gondoltam, hogy a levendulacsokrok megvédenek, de amit haza hozok, arról nem is tudok. Múlt héten dobtam ki egy zacskó grahamlisztet, miután kibontottam.
Most naponta egy-egy lepkét ütök le, de még nem tudom, honnan jönnek?

Tiggi írta...

Tavaly találkoztam vele először, de az idén is minden teli volt vele. Furcsa, háromszög hátú bogarak, aztán mikor elkezdenek repkedni, akkor kiderül, hogy molyok. A málna, a füge összes ága csurig teli velük. Az idén bejöttek a lakásba is.
Ezek ugyanazok, mint amik a lisztbe mennek?

Palócprovence írta...

Tiggi, így látatlanban nem tudom,mit láttál, de a málnát a málnasodrómoly szokta időnként károsítani - ez nem megy be a lisztbe.