Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 10. 25.

Magalevi

Ideje ismét hazai vizekre evezni, így következzen most egy palóc klasszikus. A palóc konyhán ismeretlen fogalom volt a pazarlás. Mindent hasznosítottak, még a tészta főzőlevét (vagy akár a sztrapacskáét, krumpliét) is. Így, a spórolás jegyében született meg a magalevi is. Volt, hogy csak a zsíron pirított paprikás hagymát öntötték fel vele, de volt, hogy kevés krumpli vagy főtt tészta is került bele. A szükség szülte leves mégis finom végeredményt ad.


Hozzávalók 4 főre

  • 1 evőkanál zsír 
  • 1 vöröshagyma
  • 1-2 gerezd reszelt fokhagyma - elhagyható
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1-2 krumpli
  • néhány szál petrezselyem- vagy zellerzöld
  • 1,2 liternyi a tészta főzőlevéből
  • egy kevés a főtt tésztából
A zsíron  megfuttatom az apróra vágott hagymát, megszórom a pirospaprikával és felöntöm a tészta leszűrt főzőlevével. Hozzáadom a meghámozott, felkockázott krumplit, a petrezselyemlevelet és sózom, ha szükséges. Amikor megfő a krumpli, készen van. Levesbetétnek egy kevés főtt tészta kerül bele. A többi főtt tésztából készül a második fogás.


7 megjegyzés:

Alexa Christi írta...

Csodásan néz ki a leves, a majdnem "semmiből"!
Régen elfeledett fortély, néhány egyszerű alapanyagból finomat, és tartalmasat főzni!
Gratulálok! Szinte érzem a finom ízét, és illatát:-))

duende írta...

Ó... most már a nevét is tudom, köszönöm! (Szoktam én is készíteni.)
Anyukámtól tanultam.

Unknown írta...

Bravó, apával a fogalomhasználatunkban ez a klasszikus. Igaz a hétvégén a kolbászos gombócaimból én is készíthettem volna itt a koliban, de már nem volt hely a hűtőmben, nameg a bendőmben :)

Palócprovence írta...

Nem vagyok mesterszakács, ez tényleg a semmiből készül, de ennek ellenére még ma is megállja a helyét.

Palócprovence írta...

Duende, szokták még magalevének is hívni.

Palócprovence írta...

Péter, hát, a kolbászos gombóc leve sincs kárára, az már biztos. Bár régen persze nem így készült, abban az időben sem, amikor már egyáltalán töltöttek kolbászt.

Névtelen írta...

a nudli főzőlevével a legjobb, és ha a nudlitésztából félreteszel egy kicsit, és ebből kis gombócokat (cseresznye nagyságút) kifőzöl benne, az lesz a GÖLÖDINLEVES :-) szintén eredeti palóc! Isteni